Marmite jest naturalnym produktem spożywczym, mającym szerokie zastosowanie w kuchni.
Idealny jest do smarowania kanapek, tostów, jako dodatek smakowy do wszelkich zup, sosów, mięs. Ma zastosowanie również jako składnik marynaty do mięs.
Marmite ma konsystencję pasty, o brązowym kolorze, intensywnym zapachu i smaku podobnym do magii, lub sosu sojowego.
Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają dodatki, takie jak. sól, różne ekstrakty roślinne (z warzyw i przypraw), ekstrakt z selera, ocet słodowy i cukry słodowe obecne w drożdżach. Marmite nie zawiera tłuszczu ani białego cukru, co stanowi podstawę kuchni wegetariańskiej.
Porcja pasty Marmite (4 gramy) zawiera 0,6 mikrogramów cyjanokobalaminy (15 mikrogramów/100 g), więc stanowi bogate źródło tej witaminy, które może pokryć około 60% dziennego zapotrzebowania, wynoszącego w zależności od wieku i płci 2,5–5 mikrogramów.
Marmite - tradycyjny ekstrakt drożdżowy
Waga netto: 250g
Skład: wyciąg z drożdży, sól, witamina B3 (NIACYNA) ,witamina B1 (THIAMIN), ekstrakt z selera, ekstrakty roślinne, witamina B2 (RIBOFLAVIN), witamina B12, kwas foliowy
Produkt Naturalny bez konserwantów, odpowiedni dla wegetarian
Producent: Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska