Marlena de Blasi
Smaki połudiowej Italii
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
„Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekowością oraz, w równym stopniu, wiedzeini własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy
i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem – ani razu nie spotkaliśmy się z odmową.” - Marlena de Blasi
Smaki południowej Italii
Autor/autorzy:
Marlena de Blasi
Tłumacze: Konieczny Jacek
Wydawnictwo Literackie
Oprawa: Twarda z obwolutą
Format: 17.0x25.0cm
Ilość stron: 312
Wydanie: 1
Rok wydania: 2010
ISBN:[zasłonięte]978-83-04534-3
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]80453
Indeks: 522[zasłonięte]00153KS
Ciężar: 0,83 kg
Cena okładkowa: 44,90 zł
Kategorie:
Europa Południowa
Książki kucharskie
Kuchnia regionalna
Pamiętniki. Wspomnienia