|
|
Księgarnia
PIM, Tychy, ul. Jana Pawła II 24
tel. 501 [zasłonięte] 370
Księgarnia
stacjonarna: 519 [zasłonięte] 288
504 029
187 [zasłonięte]@tlen.pl |
|
|
|
Książki wysyłamy listem poleconym lub paczką w ciągu 1-3
dni roboczych po otrzymaniu wpłaty na konto.
Na prośbę kupującego wystawiamy fakturę
VAT.
W tytule
przelewu proszę podać Nick z Allegro lub numer aukcji.
Odbiór osobisty:
Księgarnia PIM,
Tychy
ul. Jana Pawła II 24
pon-pt 10-19; sob
10-16.
tel. 519 [zasłonięte] 288
Przy odbiorze osobistym
proszę o kontakt z księgarnią w godzinach pracy księgarni.
|
|
|
|
Wpłata na konto
Pobranie
|
|
|
|
Bez względu na ilość zakupionych książek koszt przesyłki
doliczamy tylko raz i wynosi on maksymalnie 10 zł. |
| |
Marketing w gastronomii Sala
Józef
Wydawnictwo:
PWE ISBN: 978-83-[zasłonięte]-1953-3 Format:
16.0x23.5cm Ilość stron: 228 Oprawa:
Miękka Wydanie: 2, 2011 r.
Opis: Gastronomia jako
ogniwo sfery usług pełni ważne funkcje gospodarcze i społeczne.
Dostarczając wysoko przetworzone produkty żywnościowe, może się
przyczyniać do unowocześnienia spożycia oraz korzystnie wpływać na
poziom życia ludności.
Książka stanowi całościowe
opracowanie z dziedziny marketingu w gastronomii. Autor omówił w
niej: · pojęcie i rolę gastronomii w gospodarce rynkowej, ·
istotę i specyfikę marketingu w gastronomii, · usługę
gastronomiczną jako produkt, · strategie produktu w gastronomii
indywidualnej i systemowej, · dystrybucję usług
gastronomicznych, · kształtowanie cen w gastronomii, ·
promocję usług gastronomicznych, · usługi gastronomiczne jako
komponent produktu w hotelarstwie, · usługi gastronomiczne jako
czynnik podnoszenia konkurencyjności produktu w
hotelarstwie.
Książka jest adresowana do
studentów kierunków ekonomicznych oraz słuchaczy szkół o profilu
turystycznym. Dostarcza niezbędnej wiedzy osobom zatrudnionym w
biznesie restauracyjno-hotelarskim.
|
|