Tytuł |
Marketing w agrobiznesie |
Autor |
pod. red. M. Duczkowskiej-Piaseckiej |
Wydawca |
FORMAT - AB |
Rok wydania |
1996 |
Liczba stron |
154 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
Podręcznik dla techników i szkół policealnych uczących zawodów: technik agrobiznesu, technik rolnik, technik ogrodnik, technik hodowca koni, technik żywienia i gospodarstwa domowego.
Dopuszczony do użytku szkolnego, nr w zestawie (dopuszczenia) 34/96.
Spis treści:
Wstęp
1. Wprowadzenie do marketingu w agrobiznesie
1.1. Co to jest agrobiznes?
1.2. Przedsiębiorstwo w agrobiznesie
1.3. Instytucje w agrobiznesie
1.4. Potrzeby nabywców jako punkt wyjścia działań marketingowych
1.5. Rynek surowców żywnościowych i artykułów żywnościowych
1.6. Wzajemne relacje i konflikty między producentami żywności
i konsumentami
1.7. Popyt na żywność i jego uwarunkowanie
1.8. Czynniki kształtujące podaż surowców żywnościowych
2. Podstawy podejmowania decyzji marketingowych w agrobiznesie
2.1. Podstawowe kategorie ekonomiczne związane z marketingiem
2.2. Makro- i mikroujęcie marketingu
2.3. Podejścia do marketingu w agrobiznesie
2.4. Organizacja marketingu w przedsiębiorstwie
2.5. Otoczenie przedsiębiorstwa jako uwarunkowanie decyzji marketingowych
2.6. Wybór rynków docelowych
2.7. Zachowania konsumenta
3. System marketingowy w agrobiznesie
3.1. Podstawowe funkcje marketingu
3.2. Dostawcy środków produkcji jako podmiot marketingu
3.3. Gospodarstwo rolne, zespół producencki i grupa marketingowa
jako podmioty marketingu
3.4. Przetwórstwo surowców żywnościowych a integracja
3.5. Jaką rolę w rozwoju agrobiznesu odgrywają procesy integracyjne?
3.5.1. Procesy integracyjne w agrobiznesie a zarządzanie marketingowe
3.6. Dystrybutorzy, usługodawcy, agencje, jako ogniwa marketingu
w agrobiznesie
4. Decyzje marketingowe w przedsiębiorstwach agrobiznesu
4.1. Informacja w decyzjach marketingowych
4.2. Charakterystyka elementów marketingu mix - budowa
programu marketingowego
4.2.1. Decyzje związane z produktem
4.2.2. Decyzje cenowe w marketingu
4.2.3. Decyzje związane z wyborem kanału dystrybucji
4.2.4. Rola komunikacji marketingowej w agrobiznesie
5. Zarządzanie marketingowe w firmach agrobiznesu
5.1. Pojęcie zarządzania marketingowego
5.2. Planowanie marketingowe
5.3. Strategia rozwoju firmy
5.4. Kontrola marketingowa
6. Marketing międzynarodowy i globalny