Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MARKETING USŁUG HOTELARSKICH Marek Turkowski pwe

24-01-2012, 4:46
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 52.60 zł     
Użytkownik WOLUMIN_pl
numer aukcji: 2056686721
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 16   
Koniec: 28-01-2012 13:17:34

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


gg:[zasłonięte]64145

mapka
Chcąc dowiedzieć się więcej o danych warunkach kliknij na podpunkt...

Uwaga!

Zarówno w kierowanej do nas korespondencji, jak i przy wpłacie na konto zawsze podpisuj się swoją nazwą użytkownika Allegro

Potrzebujesz fakturę VAT?
Na życzenie wystawiamy faktury VAT. Dane prosimy przesłać drogą e-mailową niezwłocznie po dokonaniu zakupu.
Jeśli zaistnieje taka potrzeba, możemy wysłać do Ciebie także fakturę pro forma

Jeśli adres wysyłki odbiega od przekazanego nam przez Allegro prosimy o niezwłoczne przesłanie e-mail z właściwym adresem (zmiana możliwa jest jedynie e-mailowo i zostaje potwierdzona).
Zmiany można także dokonać poprzez Formularz Allegro

Na jakie konto mam wpłacić pieniądze?
Po zakończeniu aukcji otrzymasz e-mail z numerem naszego konta bankowego oraz naszymi danymi.
Dane możesz także skopiować z opisu: numer konta bankowego w dodatkowych informacjach oraz dane sprzedającego - mamy 2 adresy, ponieważ nasza spółka zarejestrowana jest w innym miejscu niż miejsce gdzie mamy magazyn główny

Kiedy wyślecie zamówienie?
Wysyłka następuje zazwyczaj tego samego lub następnego dnia roboczego od zaksięgowania wpłaty na naszym koncie lub przesłania prośby o realizację za pobraniem, lecz zastrzegamy sobie możliwość opóźnienia realizacji do 5 dni roboczych od zaksięgowania wpłaty na naszym koncie lub przesłania prośby o realizację za pobraniem.

Jeśli zależy Ci na czasie, zawsze możesz zapytać telefonicznie, poprzez gg lub skype o najszybszy możliwy termin realizacji zamówienia.
przedmioty oferowane na naszych aukcjach są nowe
Marketing usług hotelarskich
 
autor: Marek Turkowski
wydawca: PWE
rok wydania: 2010
numer wydania: 3
ilość stron: 281
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]08176
format: 161x237 mm
oprawa: miękka
cena katalogowa: 61,90 zł
nasza cena: 52,60 zł

Książka zawiera kompletne studium usługi hotelarskiej jako produktu, a także zagadnień związanych z jakością, ceną i promocją usług hotelarskich. Za szczególną zaletę książki można uznać liczne przykłady z praktyki hotelarskiej w kraju i za granicą, których w niniejszym, uaktualnionym i rozszerzonym III wydaniu znajdzie Czytelnik około 160. Zmiany w obecnym wydaniu polegają na uwzględnieniu najnowszej wiedzy na temat nowych form produktu, globalizacji, łańcuchów hotelarskich, nowych narzędzi promocji i dystrybucji (Internet, sprzedaż bezpośrednia, telefonia komórkowa). Autor podaje też nowe dane statystyczne.

Książka jest przeznaczona dla uczniów oraz studentów kierunków związanych z turystyką i hotelarstwem. Hotelarzom ksiażka pomoże zaś usystematyzować oraz uzupełnić wiedzę praktyczną.

Spis treści:

Wstęp

Rozdział 1. Wprowadzenie w problematykę hotelarstwa
1.1. Pojęcie hotelu i zakładu hotelarskiego
1.1.1. Hotel
1.1.2. Obiekty hotelarskie
1.1.3. Inne określenia hoteli i obiektów hotelarskich
1.2. Ważniejsze pojęcia związane z hotelarstwem
1.2.1. Usługi hotelarskie
1.2.2. Hotelarstwo a gastronomia
1.2.3. Łańcuch i grupa hoteli
1.3. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi
1.3.1. Mierniki wielkości bazy usługowej hotelarstwa
1.3.2. Mierniki usług hotelarskich
Mierniki usług noclegowych
Mierniki usług gastronomicznych
1.4. Najważniejsze cechy usługi hotelarskiej
1.4.1. Jedność miejsca produkcji i konsumpcji usługi
1.4.2. Komplementarność usług
1.4.3. Inne cechy usługi hotelarskiej
1.5. Rozwój i wielkość bazy usługowej hotelarstwa w Polsce
1.5.1. Sytuacja po II wojnie światowej
1.5.2. Rozbudowa w latach siedemdziesiątych XX w.
1.5.3. Stan wojenny
1.5.4. Transformacja ustrojowa
1.5.5. Największe przedsiębiorstwa działające w hotelarstwie
1.5.6. Polska a Europa
1.6. Hotelarstwo a globalizacja

Rozdział 2. Usługa hotelarska jako produkt
2.1. Istota produktu
2.2. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie
2.2.1. Hotel jako cel podróży
2.3. Niektóre elementy produktu a zaspokojenie potrzeb klienta
2.3.1. Potrzeba zamieszkania
2.3.2. Potrzeba posiłku
2.3.3. Potrzeba bezpieczeństwa
2.3.4. Potrzeba komunikacji
2.3.5. Potrzeba pracy
2.3.6. Potrzeba rekreacji
2.3.7. Potrzeba rozrywki
2.3.8. Potrzeby podróżnych niepełnosprawnych
Osoby poruszające się za pomocą wózków inwalidzkich
Osoby poruszające się za pomocą kul, protez, lasek i balkoników
Osoby głuche, głuchonieme i niedosłyszące
Osoby niedowidzące
2.3.9. Potrzeba opieki nad dziećmi
2.3.10. Elastyczność oferty - jej uwarunkowania
2.3.11. Potrzeby wyższych rzędów
2.4. Usługa hotelarska a użyteczność produktu
2.4.1. Cykl życia produktu
2.4.2. Pojęcie nowego produktu
2.4.3. Przedłużanie cyklu życia produktu
2.4.4. Zmiany warunków zamieszkania a rozwój usług hotelarskich
2.4.5. Postęp techniczno-ekonomiczny
2.5. Segmentacja rynku
2.5.1. Indywidualni goście przybywający na wypoczynek
2.5.2. Indywidualni goście podróżujący służbowo
2.5.3. Konferencje pobytowe
2.5.4. Grupy turystyczne
2.5.5. Konferencje miejscowe
2.5.6. Klienci przejezdni
2.5.7. Klienci miejscowi
2.5.8. Bankiety i inne imprezy gastronomiczne
2.6. Niektóre kierunki rozwoju produktu
2.6.1. Aktywny wypoczynek
2.6.2. Wypoczynek na wsi
2.6.3. Komfort w wiejskim otoczeniu
2.6.4. Hotel-leśniczówka
2.6.5. Hotele trzeciego wieku
2.6.6. Hotelarstwo sanatoryjne
2.6.7. SPA w hotelu
2.6.8. Usługi hotelarskie jako działalność uzupełniająca
2.6.9. Automatyzacja usług
2.6.10. Outsourcing
2.6.11. Posiłki w systemie bufetu
2.6.12. Businesswomen w hotelu
2.6.13. Hotel-igloo
2.6.14. Hotel w zamku
2.6.15. Hotel w fabryce

Rozdział 3. Jakość usług hotelarskich
3.1. Marketingowe znaczenie opinii klienta
3.1.1. Zależność między jakością a popytem
3.1.2. Przepływ informacji od klientów
3.1.3. Skargi klientów jako źródło inspiracji
3.1.4. Pozyskiwanie opinii klienta
Ułatwienie wyrażania opinii przez klienta
Skłanianie klienta do wyrażania opinii
3.1.5. Znaczenie właściwego reagowania na reklamacje
3.1.6. Jakość - pojęcie subiektywne czy obiektywne?
3.1.7. Aspekty oceny jakości usług
Zakres obserwacji
Stopień usystematyzowania obserwacji
Częstotliwość obserwacji
Punkt odniesienia oceny
3.2. Jakość usług a kategoryzacja
3.2.1. Kategoryzacja zakładów hotelarskich w Polsce
3.2.2. Kategoryzacja zakładów hotelarskich we Francji
3.2.3. Kategoryzacja zakładów hotelarskich w Niemczech
3.2.4. Porównanie norm kategoryzacyjnych w niektórych krajach
3.2.5. Marketingowe znaczenie kategoryzacji
3.3. Zarządzanie przez jakość (TQM)
3.3.1. Znaczenie klienta w systemie jakości
3.3.2. Proces tworzenia jakości i jego ocena
3.4. Jakość usług hotelarskich a normy ISO
3.4.1. Jakość według norm ISO
3.4.2. Cechy usługi i cechy procesów usługi
3.4.3. Aspekty systemu jakości
3.4.4. Elementy operacyjne systemu jakości
3.4.5. Normy ISO a hotelarstwo
3.5. Systemy jakości usług w niektórych łańcuchach hoteli
3.5.1. System jakości w hotelach grupy Accor
3.5.2. Audyty jakości usług w łańcuchach hoteli
3.6. Inne systemy oceny jakości usług
3.6.1. Rekomendacja zakładów
3.6.2. Konkurs Złoty Klucz
3.6.3. Inne konkursy
3.6.4. Porównanie różnych systemów oceny jakości usług
3.6.5. Jakość jako pojęcie obiektywne
3.7. Zakłócenia jakości usług hotelarskich i sposoby przeciwdziałania .
3.7.1. Zakłócenia jakości usług
3.7.2. Przeciwdziałanie obniżce jakości
3.7.3. Przeciwdziałanie przejściowemu obniżeniu jakości usług
3.7.4. Załatwianie reklamacji
3.8. Ekonomiczne aspekty jakości usług hotelarskich
3.8.1. Jakość usług hotelarskich a koszty z tytułu amortyzacji
3.8.2. Jakość usług hotelarskich a koszty osobowe
3.8.3. Jakość usług hotelarskich a koszty materiałów i surowców
3.8.4. Jakość usług hotelarskich a koszty remontów i wyposażenia
3.8.5. Jakość usług hotelarskich a usługi obce

Rozdział 4. Ceny w hotelarstwie
4.1. Uwagi wstępne
4.2. Cena - nieodłączny element produktu
4.3. Związek cen z różnymi parametrami ekonomicznymi
4.3.1. Związek cen z popytem
Regulowanie popytu za pomocą cen
Regulowanie cen na podstawie popytu
Segmentacja rynku w aspekcie cen
4.3.2. Ceny a koszty
4.3.3. Ceny a działalność przedsiębiorstw konkurencyjnych
4.3.4. Cena a ryzyko zapłaty
4.3.5. Ceny usług a rynek pieniężny
4.3.6. Ceny a jakość usług. Ceny sprawiedliwe
4.4. Podwyżki cen
4.4.1. Nieuchronność podwyżek cen
4.4.2. Wybór terminu podwyżki cen
4.4.3. Wielkość podwyżek cen
4.5. Obniżki cen
4.5.1. Zagadnienie zmienności kosztów w hotelarstwie
Koszty stałe
Koszty zmienne
Koszty względnie stałe
4.5.2. Granice obniżek cen
4.5.3. Obniżki cen dla turystyki grupowej
Turystyka grupowa a działalność gastronomiczna
Ceny noclegów dla grup turystycznych
4.5.4. Pozasezonowe obniżki cen
4.5.5. Obniżki cen a pogorszenie się jakości usług
Trwałe i nieodwracalne pogorszenie jakości usług
Długotrwałe pogorszenie jakości usług
Krótkotrwałe pogorszenie jakości usług
4.5.6. Zastosowanie strategii zróżnicowania cen do celów obniżki cen
4.6. Równowaga cen na rynku usług hotelarskich
4.6.1. Cena równowagi
4.6.2. Równowaga cen wobec produktów konkurencyjnych
4.6.3. Równowaga cen wewnątrz przedsiębiorstwa
4.7. Ceny usług dodatkowych
4.7.1. Usługi komplementarne
4.7.2. Usługi fakultatywne
4.7.3. Usługi towarzyszące
4.8. Techniki tworzenia cen
4.8.1. Usługi hotelarskie a kosztowa kalkulacja cen
4.8.2. Kalkulacja cen oparta na parametrach jakościowych
4.8.3. Pierwsza cena w nowym hotelu
4.8.4. Kalkulacja cen w gastronomii
4.9. Inne zagadnienia związane z cenami
4.9.1. Elastyczność polityki cen
4.9.2. Ekspozycja cen - cenniki, jadłospisy, oferty

Rozdział 5. Promocja usług hotelarskich
5.1. Promocja jako strategia marketingowa
5.2. Funkcje i środki reklamy
5.2.1. Funkcje reklamy
5.2.2. Środki reklamy
Reklama prasowa
Reklama radiowa
Reklama telewizyjna
Tablice drogowe
Znaki drogowe
Wydawnictwa specjalistyczne
Internet
Telefonia komórkowa
Książki telefoniczne
Inne wydawnictwa
Upominki i druki
Inne środki reklamy
5.2.3. Adresaci reklamy
5.2.4. Pomysły reklamowe
5.3. Public relations
5.4. Sponsoring
5.5. Sprzedaż osobista jako środek promocji
5.6. Telemarketing
5.7. Programy lojalnościowe
5.7.1. ACCOR Favourite Guest Card
5.7.2. Orbis Gold Club
5.8. Grupa hoteli jako ułatwienie promocji
5.8.1. Minotel
5.8.2. Polskie grupy hoteli
5.8.3. Inne rozwiązania
5.9. Inne formy promocji
5.10. Znak towarowy w hotelarstwie
5.11. Planowanie działań promocyjnych

Rozdział 6. Sprzedaż usług hotelarskich
6.1. Rynek usług hotelarskich
6.1.1. Charakterystyka nabywców
6.1.2. Strategia dystrybucji
6.1.3. Jedność polityki handlowej przedsiębiorstwa hotelarskiego
6.2. Proces sprzedaży
6.2.1. Znaczenie baz danych
6.2.2. Rola ludzi w sprzedaży usług
6.2.3. Cechy sprzedawcy
6.2.4. Efekt pierwszego wrażenia
6.2.5. Rozmowa telefoniczna
6.2.6. Znaczenie sprzedaży osobistej
6.2.7. Cross-selling
6.3. Sprzedaż a internet
6.4. Sprzedaż dla klientów indywidualnych
6.4.1. Rezerwacja usług noclegowych
6.4.2. Termin ważności rezerwacji
6.4.3. Przedpłaty
6.4.4. Zaplata z góry
6.4.5. Ograniczenie kredytowania
6.5. Sprzedaż dla biur podróży
6.5.1. Umowa z biurem podróży
6.5.2. Umowa alotmentu
6.6. Sprzedaż usług obcych przez zakład hotelarski

Rozdział 7. Miejsce marketingu w przedsiębiorstwie hotelarskim
7.1. Organizacja działań marketingowych
7.2. Elementy planowania marketingowego
7.2.1. Marketing-mix
Wybór między produktami o różnym zespole właściwości
Wybór miejsca, gdzie produkt jest dostępny
Wybór właściwego poziomu cen
Wybór form i środków promocji
7.2.2. Plan marketingowy
Streszczenie (wprowadzenie)
Analiza sytuacji marketingowej
Analiza SWOT
Cele planu
Strategia marketingowa
Inne elementy planu
7.3. Tworzenie oferty
7.4. Badania rynku
7.4.1. Cel i organizacja badań
7.4.2. Badania zbiorowości klientów
7.4.3. Badania ankietowe
7.4.4. Baza danych o klientach
7.4.5. Konkurencja

Bibliografia

Indeks rzeczowy

Koszty wysyłki
Forma dostawy 1 przedmiot (lub komplet jeśli podano w opisie danej aukcji) 2 przedmioty lub komplet na tej aukcji 1 przedmiot lub komplet na tej aukcji + 1 przedmiot z innej aukcji 3 przedmioty lub komplety i więcej zakup powyżej kwoty 180,00 zł **
Poczta Polska (przedpłata) koszty wysyłki według opcji dostawy + 2,00 zł do kosztów wysyłki według opcji dostawy + najwyższy koszt wysyłki spośród zakupionych przedmiotów lub
+ 2,00 zł jeśli koszty wysyłki pokrywają się
przesyłka ekonomiczna: 10,00 zł
przesyłka priorytetowa: 12,00 zł
0 zł
przesyłka wysłana zostanie kurierem
Kurier (przedpłata) niezależnie od ilości zakupionych przedmiotów na tej lub innych naszych aukcjach, koszty wysyłki nie ulegają zmianie, obowiązuje koszt wysyłki podany w opcjach dostawy (nie dotyczy zamówień powyżej 180,00 zł) 0 zł
przesyłka wysłana zostanie kurierem
Poczta Polska (pobranie)* niezależnie od ilości zakupionych przedmiotów na tej lub innych naszych aukcjach, koszty wysyłki nie ulegają zmianie, obowiązuje koszt wysyłki podany w opcjach dostawy (nie dotyczy zamówień powyżej 180,00 zł) 16,00 zł
przesyłka wysłana zostanie kurierem
Kurier (pobranie)* niezależnie od ilości zakupionych przedmiotów na tej lub innych naszych aukcjach, koszty wysyłki nie ulegają zmianie, obowiązuje koszt wysyłki podany w opcjach dostawy
Odbiór osobisty 0 zł w naszym biurze handlowym według mapki po lewej
(po uprzednim potwierdzeniu przez nas możliwości odbioru w danym terminie - telefonicznie, mail-owo, gg, skype)
Wysyłka zagraniczna koszty wysyłki ustalane są indywidualnie
możliwa jest jedynie wysyłka po przedpłacie
szczegółowy cennik znajduje się na stronie "o mnie" (kliknij)
* nie realizujemy wysyłek za pobraniem osobom z przewagą komentarzy negatywnych, zastrzegamy sobie także możliwość odmowy realizacji za pobraniem osobom bez pełnej aktywacji konta (w takim przypadku zostanie przesłana prośba o wpłatę na konto); ** opcja zerowych kosztów wysyłki po zakupie za minimum 180,00 zł obowiązuje jedynie w granicach Polski