Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Marketing usług hotelarskich Marek Turkowski

28-02-2012, 14:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.99 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029714062
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 9   
Koniec: 30-01-2012 10:00:18

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2003
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Arik, podręczniki akademickie

e-mail: [zasłonięte]@arik.pl
tel: 510 [zasłonięte] 753


» Strona "o mnie"
» Inne moje aukcje
» Dodaj do ulubionych





Stron: 314
Format: 16,5 x 23,5 cm
Rok wydania: 2003
Oprawa: miękka, klejona



Marketing usług hotelarskich

Marek Turkowski

Turystyka jako jedna z gałęzi przemysłu może stanowić dla polskiej gospodarki szansę rozwoju w XXI wieku. Jednak turystyka to nie tylko gałąź przemysłu, lecz także kreowanie popytu (coraz silniejszego) na usługi turystyczne (m.in. na usługi hotelarskie). Stało się to możliwe dzięki zmianom, które zaszły w Polsce w ostatnich latach. Do zmian tych można zaliczyć: uproszczenie procedur przyjazdowych, podwyższenie standardu i wzrost liczby hoteli czy rozwój samorządów lokalnych. Ponadto zmiany w ustawie o usługach turystycznych (1997) i nowe rozporządzenie Rady Ministrów (1999) regulujące kwestię kategoryzacji zakładów hotelarskich przyczyniły się do ich intensywniejszego rozwoju.


Spis treści

Wstęp

Rozdział 1
Wprowadzenie w problematykę hotelarstwa

1.1. Definicja zakładu hotelarskiego i jego usług
1.2. Niektóre pojęcia związane z hotelarstwem
1.3. Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi
1.4. Najważniejsze cechy usługi hotelarskiej
1.5. Rozwój i wielkość bazy usługowej hotelarstwa

Rozdział 2
Usługa hotelarska jako produkt

2.1. Istota usługi hotelarskiej jako produktu
2.2. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie
2.3. Niektóre elementy produktu a zaspokojenie potrzeb klienta
2.4. Użyteczność usługi hotelarskiej
2.5. Segmentacja rynku
2.6. Niektóre kierunki rozwoju usług hotelarskich

Rozdział 3
Jakość usługi hotelarskiej

3.1. Marketingowe znaczenie opinii klienta
3.2. Jakość usług hotelarskich a kategoryzacja zakładów hotelarskich
3.3. Zarządzanie przez jakość (TQM)
3.4. Jakość usług hotelarskich a normy ISO serii 9000
3.5. Systemy jakości usług w niektórych łańcuchach hoteli
3.6. Inne systemy oceny jakości usług hotelarskich
3.7. Zakłócenia jakości usług hotelarskich i sposoby przeciwdziałania
3.8. Ekonomiczne aspekty jakości usług hotelarskich

Rozdział 4
Ceny w hotelarstwie

4.1. Uwagi wstępne
4.2. Cena nieodłączny element produktu
4.3. Związek cen z różnymi parametrami ekonomicznymi
4.4. Podwyżki cen
4.5. Obniżki cen
4.6. Równowaga cen na rynku usług hotelarskich
4.7. Ceny usług dodatkowych
4.8. Techniki tworzenia cen
4.9. Inne zagadnienia związane z cenami

Rozdział 5
Promocja usług hotelarskich

5.1. Promocja jako strategia marketingowa
5.2. Funkcje i środki reklamy
5.3. Public relations
5.4. Sponsoring
5.5. Sprzedaż osobista jako środek promocji
5.6. Telemarketing
5.7. Programy lojalnościowe
5.8. Łańcuch hoteli jako forma promocji
5.9. Inne formy promocji
5.10. Znak towarowy w hotelarstwie
5.11. Planowanie działań promocyjnych

Rozdział 6
Sprzedaż usług hotelarskich

6.1. Rynek usług hotelarskich
6.2. Proces sprzedaży
6.3. Sprzedaż dla klientów indywidualnych
6.4. Sprzedaż dla biur podróży
6.5. Sprzedaż usług obcych przez zakład hotelarski

Rozdział 7
Marketing w przedsiębiorstwie hotelarskim

7.1. Organizacja działań marketingowych
7.2. Elementy planowania marketingowego
7.3. Badania rynku
Literatura