Tytuł
|
Marketing
|
Autor
|
Edward
Maliszewski |
Wydawca
|
Format AB
|
Liczba stron
|
255
|
Okładka
|
miękka
|
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodów: technik żywienia i
gospodarstwa domowego, technik agrobiznesu, technik ekonomista, technik
hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych.
Spis treści
CZĘŚĆ I. PODSTAWY
DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ I ISTOTA MARKETINGU
ROZDZIAŁ 1.
PODSTAWY DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ
1.1. Rynek – jego
funkcje i rodzaje.
1.2. Potrzeby
człowieka i ich zaspokajanie.
1.3. Zachowanie
nabywców na rynku.
1.4. Podstawowe
elementy i prawa rynku.
1.5. Otoczenie
rynkowe przedsiębiorstwa.
1.6. Środowisko
marketingowe firmy.
1.7. Segmentacja
rynku, jej etapy i kryteria.
1.8. Segmentacja
rynku a działania marketingowe.
ROZDZIAŁ 2. ISTOTA
I ZNACZENIE MARKETINGU
2.1. Ewolucja
orientacji marketingowej.
2.2. Pojęcie i
istota marketingu.
2.3. Znaczenie
marketingu.
2.4. Marketing mix.
2.5. System
marketingu w przedsiębiorstwie.
CZĘŚĆ II. BADANIA
MARKETINGOWE
ROZDZIAŁ 3.
PROGRAMOWANIE BADAŃ MARKETINGOWYCH
3.1. Istota i
znaczenie badań marketingowych.
3.2. Informacje
marketingowe.
3.3. Klasyfikacja
badań marketingowych.
3.4. Przygotowanie
i realizacja badań marketingowych.
ROZDZIAŁ 4. POMIAR
I SKALOWANIE W BADANIACH MARKETINGOWYCH
4.1. Typy i metody
pomiaru badań marketingowych.
4.2. Dobór próby do
badań.
4.3. Kwestionariusz
jako podstawowe narzędzie badawcze.
4.4. Pytania i
skale pomiarowe w badaniach.
4.5.
Charakterystyka wybranych metod badań marketingowych.
4.6.
Charakterystyka technik badawczych.
ROZDZIAŁ 5. ANALIZA
REZULTATÓW BADAŃ MARKETINGOWYCH
5.1. Przygotowanie
danych do analizy i interpretacji.
5.2. Analiza i
interpretacja rezultatów badań marketingowych.
5.3. Opracowanie i
prezentacja raportu z badań marketingowych.
5.4. Wykorzystanie
rezultatów badań marketingowych w prognozach rynkowych.
CZĘŚĆ III.
MARKETING OPERACYJNY
ROZDZIAŁ 6. PRODUKT
JAKO PODSTAWOWE NARZĘDZIE MARKETINGU MIX
6.1. Pojęcie,
klasyfikacja i wyposażenie produktu.
6.2. Usługa jako
produkt.
6.3. Strategia
produktu.
6.4. Marka
produktu.
6.6. Cykl życia
produktu.
6.7. Wprowadzanie
na rynek nowych produktów.
6.8. Asortyment
produktów i ich udział w rynku.
ROZDZIAŁ 7. CENA
JAKO WAŻNE NARZĘDZIE MARKETINGU
7.1. Pojęcie,
funkcje i znaczenie cen.
7.2. Marketingowe
decyzje cenowe.
7.3. Etapy
ustalania cen.
7.4. Orientacje i
metody kształtowania cen.
7.5. Strategie
cenowe.
7.6. Zmiany i
różnicowanie cen.
7.7. Negocjowanie
cen.
ROZDZIAŁ 8.
DYSTRYBUCJA JAKO ISTOTNE NARZĘDZIE MARKETINGU MIX
8.1. Pojęcie,
funkcje i rodzaje dystrybucji.
8.2. Kanały
dystrybucji i ich charakterystyka.
8.3. Pośrednicy w
kanałach dystrybucji.
8.4. Kontraktowe
formy dystrybucji towarów.
8.5. Wybór kanału
dystrybucji.
8.6. Logistyka
marketingowa.
8.7. Współdziałanie
i konflikty w kanałach dystrybucji.
ROZDZIAŁ 9.
PROMOCJA JAKO FORMA KOMUNIKACJI MARKETINGOWEJ PRZEDSIĘBIORSTWA Z RYNKIEM
9.1. Komunikowanie
się przedsiębiorstwa z innymi podmiotami.
9.2. Strategia i
program promocji.
9.3. Reklama jako
podstawowy instrument promocji.
9.4. Przygotowanie
reklamy i jej prezentacja.
9.5. Reklama
telewizyjna, radiowa i prasowa.
9.6. Inne formy
reklamy.
9.7. Public
relations i sponsoring.
9.8. Promocja
sprzedaży.
9.9. Sprzedaż
osobista.
CZĘŚĆ IV. MARKETING
STRATEGICZNY
ROZDZIAŁ 10.
ZARZĄDZANIE MARKETINGOWE
10.1. Koncepcja
zarządzania marketingowego.
10.2. Strategie
marketingowe.
10.3. Istota, cele
i struktura planu marketingowego.
10.4.
Charakterystyka wybranych elementów planu marketingowego.
10.5. Organizacja
marketingu w przedsiębiorstwie.
10.6. Kontrola
działalności marketingowej w firmie.
ROZDZIAŁ 11. PRAWO
I ETYKA W DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ
11.1. Działalność
marketingowa w świetle prawa.
11.2. Konkurencja a
działania marketingowe.
11.3. Regulacje
prawne w reklamie.
11.4. Znakowanie i
bezpieczeństwo produktów.
11.5. Ochrona
prawna konsumenta.
11.6. Etyka w
działalności marketingowej.
CZĘŚĆ V.
SPECYFICZNE OBSZARY STOSOWANIA MARKETINGU
ROZDZIAŁ 12.
TENDENCJE I STOSOWANIE MARKETINGU W WYBRANYCH OBSZARACH
12.1. Tendencje w
marketingu.
12.2. Marketing w
instytucjach i organizacjach niedochodowych.
12.3. Marketing
międzynarodowy i globalny.
12.4. Marketing
usług.
ROZDZIAŁ 13.
STOSOWANIE MARKETINGU W AGROBIZNESIE
13.1. System
marketingowy w agrobiznesie.
13.2. Integracja w
agrobiznesie a marketing.
13.3. Dostawcy
środków produkcji i usług jako podmioty marketingu w agrobiznesie.
13.4. Gospodarstwo
rolne, grupa producencka i grupa marketingowa jako podmioty marketingu.
13.5.
Dystrybutorzy, usługodawcy i agencje jako ogniwa marketingu w
agrobiznesie.
13.6. Rynki hurtowe
i giełdy towarowe