Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Marchlewski Chemia fizjologiczna tom 1-2

21-08-2014, 8:51
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 14.90 zł     
Użytkownik TwojeKsiazki
numer aukcji: 4445677916
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 21-08-2014 08:56:19

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Marchlewski Chemia fizjologiczna tom 1-2
ISBN
brak
Liczba stron
362+559
Oprawa
miękka
Rok wydania
Kraków 1947, 1950
Stan książki
+dst/dst-

SPIS -ROZDZIAŁÓW TOMU II-go. I. Enzymy.

1.       Kinetyka reakcji enzymatycznych....................................................

2.       Wpływ 'temperatury,  pH i  elektrolitów na 'tok  reakcja
enzymatycznych.................  Chemiczna struktura enzymów  

3.       Substancje hamujące i potęgujące działanie enzymów

4.       Odwracalność   reakcji   enzymatycznych

5.       Klasyfikacja enzymów

6.       Hydrolazy       

7.       Bsteraziy

8.   Kairbohydraizy      

10.        FofSforylaBy'               

11.   Desmolazy      

12.   IŁ Utlenianie tkankowe.

1.       Istota procesów utleiiiiania w tkankach   

 

2.       Poitemcjał oksydoredukcyjny       

3.       Układ 'Cytochromowy      

4.       Dehyidlro!geinaizly...................................................................................

5.       CO3 jako produkt .yitleniainiiia tkankowego 

UL Gospodarka energetyczna przemiany materii

IV. Przyswajanie węgla

 

 Mechanizmy przyswajania CO2

2. Przyswajanie chemosyntetyczaiie      

3. Przyswajanie

V. Trawienie.

1. Ślina    .    

2.        Sok żołądkowy     

3.        Sok trznstkowj'...............................................................

Ł Żółć.................................

5. Sok  jelitowy                                                                    

6 Udział drobnoustrojów w procesach trawienia

 

7. Wchłanianie   przewodu pokarmowego

VI. Krew.

L Osocze

2,   Krzepniecie krwi

3.   Komórki krwi

Ł Gazy krwi................................................................

5. Eównowaga kwasowo-zasadowa w krwi.............................

<>. Składmiiki miineralne osocza i gospodarka wodą w ustroju

;VII. Przemiana białek.

1.        Ilościowa i jakośoŁoiwa przeróbka białek pokarmowych 

2.        Losy grup aminowyich w ustroju zwierzęcym  

3.        Przemiany beza«0towych resat aminokwasów  

4.        Losy poszczególnych,   anuiaiofcwasów   w  toku   p/rzemiamy
mlaterii    

VIII. Rola grup metylowych w przemianie materii i procesy
transmetylacji      ....................................................................................

IX.. Przemiana kwasów nukleinowych

1.        Regulacja gospodarki cukrowcami w ustroju zwierzęcym

2.        Biologiczny rozkład cukrowców...............................................

3.        Synteza cukrowców w ustroju zwierzęcym

-•XL Przemiana tłuszczowców.

1.       Rozmieszczenie tłuszczu w organizmie zwierzęcym i jego wędrówka w ustroju

2.   Rozkład  kwajsów  tłufczc)5owj7eh     

3.       Przemiiania kwasu acetylooctowego  

4.       Biologiczna syiiteaa tłuszczów.........................................................

5.       Biologiczna wartość tłuszceów pokiarmowyich ....

XII. Przemiana składników mineralnych ustroju.

1.        Sód i Potas         

2.   Chlor         

3.   Fluor        

4.   Jod       
5 Wapń i fosfor

6.       Żelazio       

7.   Pienwiastki śladowe

XIII. Witaminy.

I. Wiitamlijny  rozpuszceialne  w  tłu.szoziach

A.  Witaminy E — tokoferole  

B.   Witamin K —  filocliinon   

II. Witamimy rozpuszczalne w wodzie 
A. Witaminy B............................................

1.        Rozwój badań nad witamina/mi

2.        Tiamina — witamin b

3.        Witamin B2 — ryboflawkm

4.        Pirydobsyna - witamin B6

Niacjina  

       6. Biotyna    

7.       Kwas   pantotenowy    

8.       Kwas   foliowy   ('kwap   ptei-oiłog-liuitamjLJiowy)   onaz
'inne witaminy biorące udział  w   W3'twa>rzaniu ko­
mórek krwi................................................................................

A. Witamin C — kwas askorbinowy...............................................

III, Snibstameje współzawodniczące z witaminami   w   ustroju lawierzęcym — aabywitamŁy    

XIV. Hormony.

1.   Hormony pnzysadki móagowej........................................................