Opis przedmiotu
Marchew ekologiczna z certyfikowanego gospodarstwa Sławomira Dobrodzieja lub Tomasza Obszańskiego "Barwy Zdrowia". Aktualny certyfikat w zdjęciach powyżej.
Wszystkie warzywa i owoce pochodzą z certyfikowanych gospodarstw.
W ofercie posiadamy również:
seler, pietruszkę, cebulę, ziemniaki, buraki, jabłka, por, czosnek, brokuła, kalafiora, jarmuż, cytryny, kiwi, avokado, cukinię, pomidory, bataty, imbir, mandarynki, grapefruity, mandarynki i wiele wiele innych.
90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.
Beta-karoten występujący w marchwi:
- jest silnym antyoksydantem,
- blokuje związki rakotwórcze,
- wpływa na nasz układ odpornościowy,
- dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
- marchew chroni nasz wzrok,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom serca i nowotworom
Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście i nasiona. Marchew działa regulująco, mineralizuje, wzmacnia, oczyszcza, regeneruje. Stosuje się ją w formie soku, suszu, pulpy, nasion.
Lista dolegliwości, na które pomoże nam marchewka jest imponująca:
- zaburzenia przemiany materii,
- nadciśnienie tętnicze,
- białaczka,
- zwężanie naczyń wieńcowych,
- trądzik,
- oparzenia, odmrożenia,
- obniżona ostrość widzenia,
- wrzód żołądka i dwunastnicy,
- niedobór mleka u matek karmiących,
- miażdżyca,
- nowotwór piersi,
- reumatyzm,
- astma,
- anemia,
- biegunka u dzieci.
Sklep ekologiczny BIO EKO
Zapraszamy do sklepu stacjonarnego znajdującego się jedynie 2 kilometry od granicy z warszawskimi Bielanami!
Na terenie Warszawy oferujemy darmową dostawę własnym transportem przy zakupach powyżej 100 zł.
Znajdziecie Państwo u nas produkty ekologiczne z certyfikatami lub te tradycyjne:
-
świeże owoce i warzywa z certyfikowanych gospodarstw
- drób, mięso wieprzowe i wołowe
- nabiał i pieczywo (również bezglutenowe)
- bakalie
- miody
- oliwy i oleje
- kasze i mąki
- soki i syropy
- produkty z diety św. Hildegardy - bertram, galgant
- i wiele, wiele innych