Mango Kitchen Silicone Set to uniwersalne formy silikonowe gwarantujące idealnie upieczone, schłodzone lub zamrożone produkty.
Doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur od -40°C do 260°C, dzięki czemu mogą być stosowane w piekarniku, kuchence mikrofalowej, chłodziarce i zamrażarce.
Nadają się zarówno do pieczenia jak i mrożenia. W tych formach można przygotowywać babeczki, ciasta, galaretki ale również lody.
Mango Kitchen Silicone Set są bardzo elastyczne dzięki czemu zajmują mało miejsca – można je przechowywać zwinięte, jedna na drugiej lub złożone jak np. wałek czy durszlak.
Dodatkowo są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, wystarczy je przetrzeć miękką gąbką , myć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
W porównaniu z tradycyjnymi formami posiadają szereg zalet:
- elastyczne i nie tłukące
- bezpieczne dla piekarników, kuchenek mikrofalowych, chłodziarek i zamrażarek
- łatwe w utrzymaniu czystości
- oszczędność miejsca
- potrawy nie przywierają
- po kilku minutach od wyjęcia można je bezpiecznie dotykać
Zestaw w kolorze niebieskim zawiera:
- składany silikonowy wałek do ciasta
- formę do ciasta w kształcie serca
- formę do ciasta w kształcie babki
- szablon do dekoracji
- ulotkę z przepisami
PRZEPISY NA PYSZNE CIASTA
BABA PUSZYSTA
- 3 szklanki mąki
- 2 jaja, 3 żółtka
- Po 3/4 szklanki mleka i cukru
- 20 dag masła
- 7 dag drożdży
- Szczypta soli
- 10 dag rodzynek
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, zalać 3 łyżkami ciepłego mleka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja i żółtka utrzec z cukrem na kogel mogel. Masło rozpuścić.Do utartych jaj powoli dosypywać mąkę, wlać roztopione masło oraz rozczyn i resztę mleka. Na końcu wsypać rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do formy, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Piec w temp. 190 C około godziny.
MURZYNEK
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zapach waniliowy
- Rodzynki
Masa:
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki kakao
- 2/3 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki na masę gotować na małym ogniu przez 15 minut stale mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej msy dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zapach waniliowy i rodzynki, Wymieszać. Ubić białka z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 C około 50 minut.