Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz cechują się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV. Ze względu na właściwości odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów.
Właściwości:
Mango jest bogatym źródłem witaminy C – dzięki czemu ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych, witamin z grupy B – które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy. Zawierają witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycje skóry i zdrowie oczu. Obecne w dojrzałych owocach enzymy wspomagają trawienie białek. Mango jest bogate w miedź, sód, potas, magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Mango spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy). Bogate źródło błonnika pokarmowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mango ze względu na bardzo duże właściwości odżywcze polecane jest w ogólnym osłabieniu organizmu i podczas rekonwalescencji.
Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc ten można jeść dojrzały w całości lub w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. Z mango robi się także soki, koktajle oraz konfitury. Należy również pamiętać, że mango, tak jak i większość owoców egzotycznych, bogate jest w cukry proste, dlatego też diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach.