Makrobiotyka to naturalny sposób odżywiania, a szerzej to również sposób zycia zgodny z naturą. Książka przeznaczona jest dla tych, którzy dotychczas z makrobiotyką się nie zetknęli i chcą się dowiedzieć, czym jest naturalny, czyli makrobiotyczny sposób odżywiania. Autorka przeszczepiła na grunt polski stare orientalne zasady kuchni makrobiotycznej, opierając przepisy kulinarne wyłącznie na polskich produktach spożywczych. Wykazuje, że kuchnia makrobiotyczna jest nie tylko zdrowsza, ale i tańsza od tradycyjnej.
Znajdziemy tu przepisy na:
- potrawy, które mogą zastąpić mięso,
- dowiemy się, jak sporządzać sosy bez tłuszczu,
- smaczne i słodkie ciasta bez cukru
- oraz rozmaite dania z rodzimych warzyw na sposób japoński.
Autorka jest doktorem nauk medycznych, absolwentką warszawskiej Akademii Medycznej.
Z makrobiotyką zetknęła się przed 10 laty i do dzisiaj stosuje z powodzeniem ten system żywienia w swojej rodzinie. Na podstawie własnych doświadczeń przekonała się o możliwości zapobiegania i leczenia niektórych schorzeń metodami naturalnymi, czyli dietą makrobiotyczną.
Dobroczynne następstwa odżywiania makrobiotycznego stały się inspiracją do napisania tej książki.
Spis treści: Słowo wstępne do wydania trzeciego
Od autora
Część pierwsza OGóLNE WIADOMOŚCI O MAKROBIOTYCESkąd wywodzi się i co oznacza pojęcie makrobiotyka
Twórcy i propagatorzy makrobiotyki współczesnej
Co trzeba wiedzieć i jak postępować, aby przedłużyć życie ludzkie, czyli myśli, spostrzeżenia i uwagi Christopha Hufelanda zawarte w dziele Makrobiotyka
Produkty kompletne — podstawą makrobiotycznego odżywiania
Filozofia równowagi jin—jang
Równowaga jin—jang — kluczem do makrobiotyki
Produkty spożywcze w ocenie makrobiotycznej
Zboża
Nasiona roślin strączkowych
Warzywa
Ekstrakty
Owoce
Napoje
Produkty zwierzęce
Równowaga ilościowa w żywieniu makrobiotycznym
Zdrowie w świetle makrobiotyki
Makrobiotyczna interpretacja choroby i leczenia
Diety makrobiotyczne według G Ohsawy
Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania
Makrobiotyczne żywienie dzieci
Część druga PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKóW W KUCHNI MAKROBIOTYCZNEJ Kuchnia to laboratorium życia
Przygotowywanie zbóż i kasz
Gotowanie
Prażenie
Mielenie
Różne sposoby przygotowywania warzyw
Czynności wstępne
Krojenie warzyw
Warzywa gotowane w malej ilości wody
Sposób nishime
Sposób nitsuke
Oddzielne gotowanie warzyw w tej samej wodzie
Warzywa smażone w cieście na oleju
Warzywa gotowane na parze
Warzywa gotowane pod ciśnieniem — w szybkowarze
Janginizowanie warzyw
Pieczenie warzyw
Kwaszenie warzyw
Surówki warzywne
Surówki warzywne prasowane
Kiełkowanie zbóż i nasion
Suszenie warzyw
Suszenie zielonego groszku
Suszenie fasolki szparagowej
Różne sposoby przygotowywania owoców
Owoce janginizowane
Owoce suszone
Przetwory z owoców
Przetwory janginizowane
Owoce pasteryzowane
Świeże soki owocowe
Dążenie do równowagi pokarmowej poprzez różne sposoby przygotowywania posiłków
Część trzecia PRZEPISY KULINARNEPotrawy ze zbóż i kasz
PasztetyPasztet z kaszy gryczanej
Pasztet z kaszy jaglanej i pęczaku
Pasztet z pszenicy
Pasztet mieszany
Pasztet z chleba
Pasztet z mąki
KotletyKotlety z kaszy jaglanej i kiełków
Kotlety z kaszy jaglanej i grzybów
Kotlety z jęczmienia
Kotlety z pszenicy i kaszy kukurydzianej
Kotlety z kaszy gryczanej i grochu
Kotlety z pęczaku i fasoli
Kotlety z soi
PlacuszkiPlacuszki z kaszy kukurydzianej i sera
Placki z płatków owsianych
Makrobiotyczne placki kartoflane
Placki jaglane na słodko
Placki gryczane
Placki jabłkowo-jęczmienne
Placki z dyni
Placki z marchwi według przepisu Ohsawy
ZapiekankiZapiekanka z ryżu i soczewicy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i jęczmiennej
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Pszenica zapiekana z porami i grochem
Zapiekanka ziołowa
Zapiekanka z pęczaku i fasoli
Risotta ze zbóż i kaszRisotto z pszenicy, pęczaku i zielonej soi
Risotto z pęczaku i soczewicy
Risotto z kaszy gryczanej i pęczaku
Risotto z kaszy jaglanej i pęczaku
Risotto jęczmienne
Risotto zbożowe
Potrawy z pełnej mąki
Chleb i czapatiPrzygotowywanie mąki
Pieczenie chleba
Chleb razowy, pszenno-żytni na zakwasie wg kuchni kosowskiej
Chleb pszenny razowy na drożdżach
Chleb pszenny bez drożdży wg kuchni kosowskiej
Chleb żytni wg kuchni kosowskiej
Chleb pszenno-żytni, pełnoziarnisty wg kucni kosowskiej
Chleb z bakaliami
Bułki z dyni i mąki kukurydzianej
Czapati z mamałygi
Czapati zbożowe
Czapati "upieczone na słońcu" wg kuchni kosowskiej
Czapati pszenne
Czapati a la kajzerki
Makarony z pełnej mąki Makaron pszenny
Makaron jaglany
Makaron gryczany
Makaron jaglany z sosem własnym
Makaron gryczany z warzywami
Makaron pszenny z fasolą
Makaron razowy z sosem beszamelowym
Pierogi makrobiotyczne i knedlePierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kapustą
Pierogi z soją
Pierogi z soczewicą
Knedle ze śliwkami, jabłkami lub dynią
Naleśniki i krokiety Naleśniki z jabłkami, śliwkami, truskawkami
Krokiety z pieczarkami lub innymi grzybami
Krokiety z kaszą jaglaną i marchewką
Kremy zbożoweKrem z mąki pszennej z bakaliami
Krem wielozbożowy z janginizowanymi owocami
Granola
Krem zbożowy ze świeżymi owocami
Makrobiotyczna owsianka
Polenta z kaszy kukurydzianej
Mamałyga wg kuchni kosowskiej
Gomasio
Mamałyga z dynią wg kuchni kosowskiej
Krem z pęczaku
Sosy Sos jarzynowy
Sos chrzanowy
Sos grzybowy
Sos z siemienia lnianego
Sos beszamelowy
Sos zielony
Sos z dyni
Sos cebulowy
Sos grochowy
Sos selerowy
Sos owocowy
Pasty do pieczywa Pasta z marchwią
Pasta z marchwią i rzodkwią
Pasta z fasolą
Pasta z soczewicą i szczypiorkiem
Pasta wiosenna
Pasta wiosenna z orzechami
Pasta z dynią lub kabaczkiem
Sejtan Sejtan
Sejtan a la kotlet z mięsa
Sejtan a la bitki mięsne
Sejtan a la gulasz mięsny
Sejtan a la bigos
Biomusli Biomusli
Kokach Kokoch
Potrawy z warzyw
Marchewka z cebulą
Marchewka z selerem
Sałatka z marchewki i pietruszki
Surówka z marchewki i chrzanu
Marchewka z groszkiem
Gotowany seler z orzechami
Pory duszone we własnym sosie z rodzynkami
Pietruszka janginizowana z cebulą
Sałatka wielowarzywna prasowana
Sałatka wielowarzywna prasowana (II)
Cebula gotowana (przepis Maryli)
Ogórki gotowane z marchewką
Czerwona rzodkiewka gotowana
Biała rzodkiewka gotowana
Brokuły janginizowane
Kalafior z fasolką szparagową
Kalafior na zimno
Dynia janginizowana z jabłkami
Cukinia z fasolką
Kabaczek duszony z zielonym groszkiem
Kabaczek nadziewany soczewicą
Czarna rzodkiew z wody i w surówce
Brukiew gotowana i pieczona
Sałata chińska janginizowana
Kapusta gotowana na zimno
Sałatka z soczewicy
Brukselka duszona z cebulą i marchewką
Sałatka z gotowanych warzyw
Warzywa na sposób frytek
Dynia w cieście
Sałatka z kiełków lucerny i soi
Przekąski makrobiotyczneKule ryżowe
Zawijasy jaglane
ZupyZupa z zielonej sałaty
Zupa cebulowa
Zupa selerowa
Zupa z porów
Kapuśniak z kaszą gryczaną
Zupa z rzodkiewek
Zupa jarzynowa z dynią
Szybkie zupy z gotowych produktówZupa fasolowa
Zupa grochowa
Krupnik z pęczaku
Zupa z soczewicy
Zupa z pokrzywy
Kwas buraczany
Żur
Ciasta, ciastka, torty i desery
Kruchy placek z jabłkami
Tort owocowy na kruchym cieście
Piernik „cahiski"
Pierniczki miętowe
Ciasteczka cynamonowe
Imbirki
Ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka mamusi
Kruche babeczki z masą waniliową
Kruche babeczki z masą czekoladową
Tort makowy
Tort orzechowo-czekoladowy
Sernik
Keks z kaszy jaglanej
Ciastka w-z
Tort urodzinowy
Trufle owsiane
Trufle z grysiku
Śliwki nadziewane orzechami
Ciasteczka z płatków owsianych i jabłek
Ciasteczka z płatków owsianych z bakaliami
Pieczone jabłka
Jabłka z kruszonką
Deser owocowy
Deser z janginizowanych jabłek
Kutia
Deser czekoladowo-orzechowy
Napoje
Kawy i herbatyKawa i herbata z korzeni mniszka
Herbata z prażonego jęczmienia
Kawa i herbata z korzeni łopianu
Napój z suszonych owoców i ziół
Napój z jabłek i ziół
Napój z płatków lub otrąb
Napój zbożowy
Kawa zbożowa tradycyjna
Herbata ziołowa
SokiNapój agrestowo-porzeczkowy
Napój z czarnych jagód
Napój jabłkowy
Napój jabłkowe-malino wy
Napój z jeżyn i truskawek
Napój z porzeczek białych i czerwonych
Napój z czarnych porzeczek i jabłek
Talerz mak robi otyczny, czyli produkty spożywane w zestawie
obiadowym
Specyfiki makrobiotyczne
Dwutygodniowy jadłospis makrobiotycznyLiteratura