Makaron z manioku nitki, 500 g Export Quality – SushiSam
Wizualnie bardzo podobny do makaronu sojowego (nitki troszkę grubsze), wykonany jednak z mąki maniokowej (tapioki). Często w barach wietnamskich podawany, jako makaron sojowy, jednak osoba wtajemniczona od razu to pozna. Pozostawiony w zupie dosyć szybko rozmięka, dlatego najlepiej zalewać go tuż przed podaniem. Makaron z manioku nie jest tylko zamiennikiem makaronu sojowego, którego polska nazwa wprowadza w błąd, ponieważ produkowany jest z mąki fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub batatów, a nie soi. Makaron z manioku ma swój wdzięk, specyficzny smak i konsystencje, która jest bardzo dobra i odpowiednia, warto spróbować. Polecany przez znawców tematu.
Cienkie, przeźroczyste nitki makaronu maniokowego zwiększają swoją objętość podczas moczenia. Stosujemy do zup, sałatek i dań głównych, świetnie komponuje się z sosem sojowym. Należy namoczyć go w gorącej wodzie przez 5 - 10 minut, długość zależy od upodobań. Następnie dodajemy do przygotowanej potrawy, zamiast moczyć, można podsmażamy na patelni lub w woku.
Skład: mąka z manioku (tapioka), woda.
Produkcja: Wietnam
Termin: 31.12.2013 r.
Waga: 500 g.
Waga do wysyłki 700 g.
Pozdrawiamy
SushiSam