Makaron Exclusive Wiejski Durum - NITKA to produkt dla wymagających.
Jego pierwszym i głównym składnikiem są jaja przepiórcze. Na 1 kilogram mąki użyto 24 jaj.
Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
Zawierają więcej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny
oraz najniższą zawartość cholesterolu.
Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu,
niespotykaną w innych produktach spożywczych.
Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Semolina Durum, to kolejny zdrowy składnik oferowanego makaronu.
Pszenica durum nazywana jest pszenicą twardą.
Różni się ona od pszenicy miękkiej, tym że jej ziarna są szkliste i bardziej wartościowe.
Ziarna pszenicy durum zawierają więcej wysokiej jakości białka, niż ziarna pszenicy miękkiej.
To właśnie z pszenicy durum wyrabia się mąkę nazywaną semoliną.
Po ugotowaniu otrzymujemy około 1,20 kg ugotowanego makaronu.
Może stanowić jeden ze składników naturalnego i zdrowego prezentu/upominku.
Opakowanie: 250g
Producent: Chata Wieśniaka
Data przydatności do spożycia: 07.2014
V:5
*************************************************************************************************************************