Makaron pełnoziarnisty Spaghetti 400 g Pol-Mak
Składniki: mąka pszenna, semolina pełnoziarnista, woda – zawiera gluten
Do produktów pełnoziarnistych (lub z pełnego przemiału) zaliczają się te produkty, które powstały z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą – bo właśnie w niej jest najwięcej dobrych dla organizmu składników:
- kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
- niacyna (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
- fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
- żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
- magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
- cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.
Podczas procesu oczyszczania ziaren te cenne składniki, zwłaszcza zawarte w zarodku i okrywie, są odrzucane, zostają same puste kalorie. Produkty pełnoziarniste mają też obniżoną zawartość cukrów.
Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik
Pełne ziarno to bogactwo błonnika. Zamiast zalecanej przez dietetyków ilości 30–40 g błonnika dziennie jadamy dwukrotnie mniej – ok. 15 g. Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki temu pozwala uniknąć zaparć. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Wiąże wodę, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, i szybko daje uczucie sytości. Zapobiega tez wahaniom poziomu cukru we krwi, a w ten sposób chroni przed atakiem wilczego głodu. Z tego powodu osoby wybierające produkty z pełnego ziarna są szczuplejsze. Zaleca się je także aktywnie uprawiającym sport.
Wyprodukowano we Włoszech
Termin przydatności: 22.09.2016 L.14.265