Makaron gryczany Soba 300g
Makaron Soba to ważny element japońskiej kultury kulinarnej.
Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające pięć najważniejszych ludzkich organów.
Przygotowywanie makaronu soba staje się coraz bardziej popularne ze względu na jego właściwości zdrowotne.
Wygląd i smak: Odmiany makaronu soba różnią się kolorem - od jasno brązowej barwy po ciemny brąz. Do niektórych gatunków makaronu soba dodaje się proszku zielonej herbaty, nabiera on zielonego koloru i delikatnego herbacianego aromatu. Zwyczjany makaron soba ma charakterystyczny orzechowy zapach.
Zakup i przechowywanie: Makaron soba zwykle sprzedawany jest w formie suszonej, w cienkich pęczkach związanych papierową wstążką.
Zastosowania kulinarne: W Japonii potrawy z makaronem soba jada się jako przekąski lub jednodaniowe szybkie obiady. Jest on produktem niezwykle wszechstronnym, sprawdzającym się zarówno w gorącym bulionie, jak i na zimno z dodatkiem sosów.
Właściwości zdrowotne: Makaron Soba zawiera głównie węglowodany, ale również 13% białek. Jest tez bogaty w witaminy B1 i B2.