Makaron Shirataki w kształcie tasiemek. Shirataki to wyjątkowy japoński produkt spożywczy dla osób pragnących ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Jest to przeźroczysty, galaretowaty makaron uzyskiwany z azjatyckiej rośliny konjac, o prawie zerowej zawartości kalorii (Shirataki 13kcal/100g, makaron pszenny 350-370kcal/100g). Pomimo niewielkiej wartości kalorycznej eliminuje uczucie głodu puchnąc i wypełniając żołądek. Makaron Shirataki jest od wieków wykorzystywany przez Japonki jako skuteczny środek odchudzający.Shirataki zawiera także wyjątkowy, rozpuszczalny w wodzie błonnik Glukomannan o dobroczynny działaniu dla organizmu: reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, reguluje ciśnienie krwi, stymuluje spalanie tłuszczu, wspomaga odchudzanie. Dlatego Shirataki jest także polecany dla osób mający kłopoty trawienne, podwyższone ciśnienie i cholesterolu a także jako produkt wspomagający dla cukrzyków.Składający się głównie z wody i błonnika makaron, stosowany jest w zupach, gulaszach, potrawkach i daniach smażonych z sosem jako niskokaloryczny zamiennik tradycyjnego makaronu lub ryżu. Shirataki nie ma praktycznie własnego smaku, przyjmuje smak sosu/zupy, w którym jest podawany. Waga po osączeniu: ok. 200g. Skład: mąka konjac, woda, stabilizator (wodorotlenek wapnia). Produkcja: Chiny. PRZYGOTOWANIE:Wyjęty z paczki SHIRATAKI pachnie lekko rybą, nie należy się tym przejmować, gdyż zapach ten zniknie po przepłukaniu. Przed dodaniem do dania należy SHIRATAKI wylać z opakowania na sitko i dobrze przepłukac wodą, następnie dodawać do dania.