Makaron SHIRATAKI dietetyczny tylko 9 kcal nitki - SushiSam
ZERO TŁUSZCZU, ZERO CUKRU, ZERO BIAŁKA, ZERO SOI, ZERO GLUTENU, ZERO SKROBI, tylko 4,3g węglowodanów i aż 3,5g błonnika Shirataki - makaron ten jest także znany jako Konjac Noodle lub Konnyaku Noodle. Powstaje z korzenia (bulwy) rośliny zwanej Amorphophallus Konjac występującej w Azji. Japońskie słowo Shirataki jest tłumaczone jako „biały wodospad” co oddaje wygląd tego makaronu.
Amorphophallus Konjac – składa się z korzenia (bulwy), łodygi, liści oraz kwiatu, jest rośliną uprawianą w klimacie umiarkowanym i gorącym, przeważnie rośnie na terenach górzystych, 850 metrów powyżej poziomu morza, gdzie roczna średnia temperatura waha się od 17 do 25 stopni Celsjusza.
Rośliny Konjac rosną przeważnie we wschodniej Azji, a dokładniej w pięknym górskim regionie południowo-wschodnich Chin paśmie gór Qin oraz zachodnich obszarach prowincji Hubei.
Ludy wschodniej Azji używały Konjacu ponad 15 000 lat temu. Chiny są głównym regionem uprawy Konjacu i jest on tutaj wykorzystywany od wieków nie tylko jako jedzenie ale także składnik medycyny naturalnej. W Japonii Konjac używa się od ponad 1500 lat. Wczesne kroniki japońskie podają jak przygotowuje się makaron, opisują sposób dodawania wody wapiennej do zgniecionego korzenia w celu otrzymania żelowatego makaronu, ta oryginalna metoda używana jest do dziś.
W Japonii i Chinach Konjac to ważny składnik tradycyjnej zdrowej diety i jest częścią codziennego pożywienia większości rodzin. To właśnie z mąki Konjac produkuje się Makaron Shirataki.
Jak przygotować Makaron Shirataki nitki Makaron Shirataki jest pakowany w wodzie, co sprawia że jest mokrym daniem instant. Najprostszy sposób przygotowania to odsączenie wody, przepłukanie makaronu i dodanie go do naczynia wraz z dowolnym sosem. Potem gotujemy wszystko razem 3-4 minuty i nakładamy na talerz.
Następna metoda przygotowania to gotowanie przez około 3-4 minuty. Zwyczajnie wystarczy włożyć odsączony i przepłukany makaron do gotującej się wody i od czasu do czasu wymieszać. Po 4 minutach odsączyć i podawać. W celu uzyskania dodatkowego smaku, można dodać warzywa lub mięso. Makaron Shirataki może być po ugotowaniu smażony, pieczony, gotowany na parze, duszony lub podawany na zimno.
Zalety Mąka konjac z której produkuje się Makaron Shirataki jest czystym błonnikiem i jest otrzymywana bezpośrednio z korzenia (bulwy) rośliny. Roślina rośnie 3 lata, po tym czasie osiąga swoją dojrzałości. Mąka konjac to zupełnie coś innego niż mąka produkowana ze zbóż. Konjac nie posiada glutenu, pochodnych zbóż itp. Konjac to czysty błonnik pochodzący z korzenia rośliny.
Makaron Shirataki nitki ze względu na swój skład można używać do każdej diety. nie zawiera tłuszczu, cukru, skrobi, białka
posiada bardzo niską kaloryczność
posiada bardzo niską zawartość węglowodanów
nie zawiera glutenu
nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego
nie zawiera przetworów mlecznych
nie zawiera jajek oraz składników pochodzenia jajecznego
jest półprzeźroczysty i galaretowaty, bezsmakowy, bardzo łatwo absorbuje smaki każdej potrawy
przyrządza się go natychmiastowo
bogaty w błonnik Makaron ten produkowany jest w jednej z najstarszych, najbardziej znanych i szanowanych fabryk produkujących Shirataki w Chinach. Zakład mieści się w prowincji Guangdong na południu Chin. W fabryce wdrożone są systemy ISO 9001, ISO 22000 oraz certyfikowanie produktów w systemie BCS zgodnie z następującymi normami:
EU Regulation On Organic Agriculture
NOP (National Organic Program of the United States Department of Agriculture)
JAS (Japanese Agricultural Standard of Organic Products)
Global G.A.P. (Good Agricultural Practice)
Ley 20.089 DS17 (Chilean Standard)
FTSA ( Fair Trade Sustainability Alliance)
KOC (Korean Organic Certification)
OSKSA (Organic Standard Kingdom of Saudi Arabia)
Ten makaron eksportowany jest min do Japonii, Wietnamu, Tajlandii, Mongolii, Malezji i Korei Płd.
Kupując ten makaron macie Państwo gwarancję pewności co do źródła jego pochodzenia, wysokich standardów zachowanych przy jego produkcji oraz gwarancję dobrej ceny. Makaron Shirataki posiada Certyfikat Zdrowotny wystawiany przez producenta dla każdej partii towaru.
Każda partia makaronu Shirataki jest badana i dopuszczana do obrotu w Polsce oraz Unii Europejskiej przez Polskie służby sanitarne. Skład: woda mąka konjac
Skład zalewy: Woda, wodorotlenek wapnia (substancja utwardzająca)
Produkcja Gant Explorer Foodstuff Co. Ltd China
Najlepiej spożyć przed: 10.06.2014
Waga netto 200 g
Waga z zalewą do 390 g
Waga do wysyłki 550 g
Pozdrawiamy
SushiSam