Makaron Penne ( semolina ) BIO 500 g AlceNero Termin ważności 01.01.2014 r. MAKARON PENNE (SEMOLINA) BIO. Pszenica „durum” zwana również pszenicą twardą, bądź tzw. makaronową. Ziarna tej pszenicy w porównaniu do pszenicy zwyczajnej są bardzo twarde, szkliste, ich wnętrze jest bursztynowo-żółte (u zwyczajnej białe). Wytwarza w bielmie barwnik – luteinę co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej. Ziarna są kruszone na mąkę – semolinę, która chłonie znacznie mniej wody niż mąka z pszenic zwykłych przez co makaron wykonany z pszenicy twardej utrzymuje zwartą fakturę, nie rozgotowuje się, ma ładny kolor bez stosowania dodatków, jest sprężysty. Makarony Alce Nero wykonane są wyłącznie z mąki semolinowej. Nie zawierają dodatków w postaci np. jaj, dzięki czemu mogą być również spożywane przez wegan. SKŁAD: Mąka z pszenicy durum* (pochodząca z ekologicznych upraw, objetych certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 050003) WARTOŚĆ ODŻYWCZA (przybliżona) na 100g: Wartość energetyczna- 350 kcal/ 1485 kJ Białko- 12,1 g Węglowodany- 72,0 g Tłuszcze- 1,5 g Błonnik- 2,5 g | | |
| |