Makaron Orkiszowy Reginette
Nazwa makaronu wywodzi się od słów regina – królowa i trenette – makaron typu wstążki.
Ozdobna falbanka na brzegach makaronu lepiej zdobiła królewskie dania od prostych wstążek,
być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich.
Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak.
Masa netto: 400 g
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Składniki makaronu orkiszowego:
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana
Informacja alergiczna:
zawiera gluten,orkisz
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto
z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów
oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.
DLACZEGO woda źródlana Kapellanka a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.
Orkisz z którego produkujemy makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje.
Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Unikalny Przepis Rodziny Fabijańskich:
Makaron z porem i boczkiem
Składniki:
250 g pora (2 średnie sztuki)
100 g boczku
2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
400 g dobrego makaronu orkiszowego
Sposób przygotowania:
Pory oczyścić, usuwając zieloną część i zewnętrzne warstwy, pokrój w
cienkie plastry. Pokrój boczek, dodaj rozmaryn i podsmaż na patelni z
rozgrzanej oliwie kilka minut. Dodaj pory, wymieszaj i duś pod przykryciem
na małym ogniu przez około 15 minut, podlewając w razie potrzeby
wodą z gotowanego makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany
makaron i wymieszaj wszystko.
SMACZNEGO !
![](http://marketbio.pl/uploads/images/literki.jpg)