Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Producent: Symbio Polska S.A.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 346 kcal/1448kJ 348/ 1157
Białko: 14,8 g 11,3
Węglowodany: 63,3 g 70,6
Tłuszcz: 1,0 g 2,3
Skład: ekologiczna mąka orkiszowa typ 1850, woda.
Makarony razowe orkiszowe wstążka nie zawierają soli ani jajek.
Do dnia dzisiejszego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie która z nacji stworzyła makaron. Trzy wielkie cywilizacje przypisują sobie zasługę wymyślenia tego specjału. Najwięcej osób skłania się do teorii, że jest to wymysł Chin, jednak Włosi nie ustają w uporze, że makaron to ich wynalazek. Faktem jest, że nazwa makaronu wywodzi się właśnie z języka włoskiego i to Włosi zapoczątkowali produkcję przemysłową tego przysmaku.
Z biegiem lat- metody produkcji makaronu ewoluowały. Dziś nie ugniata się ciasta stopami a do suszenia używa specjalnych urządzeń- dzięki czemu makaron może być produkowany niezależnie od nasłonecznienia.
Obecnie możemy cieszyć się różnorodnością makaronowych kształtów i przebierać między makaronami z różnych gatunków mąk. Dzięki temu jesteśmy w stanie z łatwością dopasować odpowiedni rodzaj makaronu nie tylko do własnych upodobań kulinarnych ale także przyrządzanej potrawy.
W ofercie naszych produktów znajdziecie Państwo makarony razowe z trzech rodzajów mąk: orkiszowej, pszennej i żytniej.
Dietetyk radzi: W żywieniu osób zdrowych oraz tych, które borykają się z nadwagą, kontrolują poziom cukru w diecie czy potrzebują zwiększonej podaży błonnika pokarmowego makarony razowe powinny zagościć na stałe, wypierając makarony białe.
Zasmakuj w pysznych i zdrowych razowych makaronach SYMBIO!
Pszenica orkisz jest starym gatunkiem zboża. W starożytności była powszechnie uprawiana na Bliskim Wschodzie i w części Europy. Rzymianie uważali, że orkisz wzmaga siły witalne i odżywiali nim gladiatorów.
Przez wiele lat orkisz wydawał się być zbożem zapomnianym, aktualnie przeżywa swoisty renesans. Od kilku dziesięcioleci trwają badania środowisk naukowych, nad jego walorami zdrowotnymi
Korzyści zdrowotne:
Orkisz z upraw ekologicznych może być z powodzeniem stosowany u chorych cierpiących na dolegliwości ze strony układu krążenia. Daje także dobre rezultaty w przypadku niedożywienia i wyczerpania. Ponadto- ziarno orkiszu zawiera substancje o działaniu antybiotycznym, spotykaną w mleku kobiecym i ślinie, dzięki czemu stymuluje odporność organizmu.
W orkiszu i jego przetworach znajdziesz znaczne zawartości błonnika pokarmowego, usprawniającego pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają utrzymaniu na właściwym poziomie miażdżyco rodnych lipidów we krwi. Spośród witamin- najwięcej w nim witamin z grupy B oraz PP. Znajdujemy w nim także żelazo, cynk, potas, wapń i krzem. Z uwagi na dobroczynny wpływ krzemu oraz cynku na prawidłowe funkcje włosów, skóry i paznokci, zaleca się stosowanie produktów przygotowanych z orkiszu u osób chcących wzmocnić te struktury.
Nasz makaron powstał z mąki razowej dzięki czemu posiada bogactwo pełnego ziarna orkiszu oraz niższy w porównaniu do makaronu z mąki białej Indeks Glikemiczny. Ponieważ nie dodaliśmy do niego soli ani jaj, może być śmiało podawany osobom wystrzegającym się tych elementów żywienia
Dietetyk radzi: jeżeli Twoje dziecko jest niejadkiem- warto w jego menu komponować produkty z orkiszu. Makaron można umieścić w lubianej przez dziecko zupie lub kolorowej sałatce czy zapiekance.
Zastosowanie: doskonały do zup, sałatek i potraw mięsnych
Co wyróżnia nasz Makaron razowy orkiszowy wstążka?
• Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY
Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów