Makaron Orkiszowy Pappardelle
Nazwa pochodzi od słowa „pappare” czyli pałaszować. I wszystko wiadomo. Szerokie i długie wstążki plus smaczny sos… … to moc życiodajnych składników i wspaniały smak. Poniżej przepis na wegański sos z bakłażanem.
Masa netto: 400 g
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Składniki makaronu orkiszowego:
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana
Informacja alergiczna:
zawiera gluten,orkisz
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto
z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów
oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.
DLACZEGO woda źródlana Kapellanka a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.
Orkisz z którego produkujemy makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje.
Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Przepis na:
Makaron orkiszowy z bakłażanem
Składniki:
350 g bakłażana (1 duża szt.)
250 g czerwonej papryki (2 szt.)
50 g cebuli (1 szt.)
12 listków bazylii
50 g przecieru pomidorowego
50 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Słodka papryka (mielona)
pieprz i sól do smaku
400 g dobrego makaronu orkiszowego
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w plastry. Z papryki wykrój szypułkę i oczyść z nasion,
a następnie pokrój w paski. Cebule obierz i pokrój w średnią kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na lekko złoty kolor. Dorzuć
bakłażana i smaż ok. 10 minut. Dodaj paprykę oraz przecier pomidorowy.
Posyp wszystko słodką papryką, dodaj zgnieciony czosnek. Smaż jeszcze
ok. 5 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku pieprzem i solą, dodaj
posiekaną bazylię. Wymieszaj z ugotowanym makaronem i ogrzewaj
razem ok. 1-2 minut. Posyp całość startym parmezanem.
SMACZNEGO !