Makaron Orkiszowy Gnocchi Sardi (Muszelki)
Gnocci czyli grudy, grudki. Pierwowzorem były kluski w rodzaju polskich kopytek. Z ziemniaków, sera czy mąki... Sardi – dotyczy Sardynii. Nasze Gnocci ma kształt muszli i stąd polska nazwa. Surowcem nie jest ser czy ziemniaki ale pradawne zboże orkisz, o lekkim posmaku orzechów. Dzięki temu makaron można jeść bez dodatku okraszając jedynie masłem i szczyptą przypraw.
Znaczenie rustici czyli rustykalny to wiejski, domowy, prosty, dawniejszy, pierwotny.
Część wytwórców, zwłaszcza włoskich ceniąc oryginalność pierwotnej formy do dziś używa do formowania makaronu, matryc z brązu lub powróciła do ich używania rezygnując z matryc teflonowych. Z tych samych powodów my również oferujemy Państwu makaron orkiszowy rustici.
Zalety makaronu rustici: dzięki chropowatej powierzchni sos idealnie przylega do makaronu. Jako, że jest to makaron przypisany do terenów wiejskich, gdzie strawa musi być pożywna podawany był zazwyczaj
z fasolą.
Znaczenie rustici czyli rustykalny to wiejski, domowy, prosty, dawniejszy, pierwotny.
Co znaczy makaron rustici?
Gdy makaron zyskał dużą popularność, pierwsze matryce do wytwarzania robiono z brązu. Powierzchnia makaronu była naturalnie lekko chropowata. Wraz z pojawieniem się nowych technologii stworzono matryce z wkładkami teflonowymi, które do dziś są powszechnie używane w przemyśle makaronowym. Makaron produkowany w ten sposób ma gładką powierzchnię.
Część wytwórców, zwłaszcza włoskich ceniąc oryginalność pierwotnej formy do dziś używa matryc z brązu lub powróciła do nich. Z tych samych powodów my również oferujemy Państwu makaron orkiszowy rustici.
Zalety makaronu rustici:
dzięki chropowatej powierzchni sos idealnie przylega do makaronu.
Masa netto: 400 g
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Składniki makaronu orkiszowego:
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana
Informacja alergiczna:
zawiera gluten,orkisz
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto
z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów
oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.
DLACZEGO woda źródlana Kapellanka a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.
Orkisz z którego produkujemy makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje.
Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Przepis na:
Makaron orkiszowy z pomidorami i cukinią
Składniki:
400 g cukinii (2-3 szt.)
400 g pomidorów z puszki
50 g cebuli (1 szt.)
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka startego parmezanu
3 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
pieprz i sól do smaku
400 g dobrego makaronu orkiszowego
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, obierz i pokrój na średnią kostkę. Cebulę drobno posiekaj i
usmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj cukinię i smaż jeszcze kilka minut.
Dodaj pomidory, posiekany czosnek i przyprawy – duś kolejne kilka minut.
Zestaw z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę i miód. Całość posyp startym
parmezanem.
SMACZNEGO !