Makaron Orkiszowy Gemelli (Skrętka)
Gemelli – z włoska bliźniaki – jako, że kształt przypomina przylegające do siebie dwie rurki lub nitki. ...Wersja polska: przekrój poprzeczny tego
makaronu to „S”, a więc Skrętka. Abstrahując od nazw – skrętka jest bardzo wdzięczna i doskonale komponuje się z różnymi daniami: z sosem, jako składnik sałatek makaronowych, a także do zapiekanek. Poniżej nasza propozycja podania w wersji wegańskiej.
Masa netto: 400 g
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Składniki makaronu orkiszowego:
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana
Informacja alergiczna:
zawiera gluten,orkisz
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto
z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów
oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.
DLACZEGO woda źródlana Kapellanka a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.
Orkisz z którego produkujemy makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje.
Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Przepis na:
Makaron orkiszowy z sosem ziołowym
Składniki:
3 łyżeczki świeżej bazylii
3 łyżeczki świeżej szałwii
6 łyżeczek zielonej natki pietruszki
200 ml słodkiej śmietany (1 szklanka)
50 g startego parmezanu (2 łyżki)
50 g masła (2 łyżki)
2 łyżeczki oleju
pieprz i sól do smaku
400 g dobrego makaronu orkiszowego
Sposób przygotowania:
Śmietanę powoli podgrzej, dodaj masło i połowę parmezanu. Dopraw solą
i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodaj przygotowany sos,
posiekane zioła i wymieszaj. Całość posyp pozostałym parmezanem.
SMACZNEGO !