Makaron kukurydziany bezglutenowy 500g
Makaron z mąki kukurydzianej ma same zalety: jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym, nie zawiera mleka i jajek. W smaku jest bardzo zbliżony do makaronu pszennego. Warto więc dla urozmaicenia diety i dla efektu zdrowotnego wprowadzić go do codziennego menu.
Kukurydza jest, według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, zbożem które wzmacnia serce i nerki, wpływa dobroczynnie na żołądek, poprawia apetyt, reguluje trawienie, korzystnie działa na zęby i dziąsła i jest środkiem moczopędnym. Początkowe uprawy kukurydzy sięgają 5 tysięcy lat p.n.e. Dawniej była nazywana „tureckim zbożem” lub „prosem indyjskim”. Była uprawiana przez Inków, Azteków i Majów. Pochodzi z Meksyku a obecnie jej największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
Ze względu na bardzo małą zawartość niacyny (wit. PP, B3), kukurydza nie powinna być stosowana jako podstawa diety. Dlatego Indianie tradycyjnie gotowali to zboże z w wodzie wapiennej, która naturalnie zwiększała zdolność organizmu do przyswajania tej witaminy. Regularne spożywanie kukurydzy nie powoduje żadnych problemów pod warunkiem stosowania urozmaiconej diety bogatej w pełnowartościowe produkty.
Skład: mąka kukurydziana, woda
Do każdego zamówionego produktu dokładamy gratisy, żebyś był bardziej zadowolony z zakupów w ROSEHIP
|