Makaron jęczmienny świderki 500g Bio Castagno
Kraj pochodzenia: Włochy
Producent: Castagno
Atest: Bioagricert s.r.l.
Skład: 100% mąka razowa jęczmienna
Makaron jęczmienny świderki wyprodukowany jest z mąki jęczmiennej z pełnego przemiału.
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Mąka jęczmienna powstaje z przemiału ziarna jęczmienia. Była podstawą wyżywienia w Szkocji i północnej Anglii na długo przed tym, jak zaczęto tam uprawiać pszenicę. Niegdyś z mąki jęczmiennej wypiekano chleb, ale z uwagi na małą zawartość glutenu pieczywo takie jest ciężkie i zbite. Można jednakże dodawać ją do wypieku chleba pszennego lub żytniego na zakwasie, co wzbogaci smak i walory odżywcze takiego pieczywa.
Choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, mąka jęczmienna i tak zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 10 g/100 g), błonnik (11 g), potas (223 mg), fosfor (333 mg), magnez (143 mg), wapń (23 mg) i żelazo (1,4 mg), a także witaminy z grupy B. Jęczmień ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Medycyna chińska przypisuje jęczmieniowi naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Kilka słów o producencie: Castagno
Castagno to tradycja i nowoczesność w jednym, to połączenie poszanowania natury i spełniania oczekiwań klientów, to najwyższej jakości ekologiczne surowce z których powstają słynne i smaczne makarony.
Castagno – firma rodzinna której historia rozpoczęła się ponad sto lat temu, firma która jako jedna z pierwszych we Włoszech postawiła na ekologiczna produkcję. Castagno to proste smaczne receptury zapewniające bogactwo wyrafinowanych smaków w produktach tak włoskich jak makarony. To dbałość o dobro i zaufanie klientów i przede wszystkim wysoka jakość produktów.
Gratisy
O czym warto pamiętać ?
1. Kupując produkty, które występują w różnych smakach pamiętaj aby dokonać wyboru smaku zaraz po zakupie w formularzu.
2. Staraj się nie wysyłać do nas informacji z konta pocztowego, które nie jest podane w Twoim profilu allegro.
3. Dokonując wpłaty na konto koniecznie podaj NICKA z allegro.
UWAGA: Zwróć uwagę na wielkość liter, znaki itd.
4. Jeśli dokonałeś zakupu a paczka nadal nie dotarła koniecznie do nas zadzwoń ! Zawsze pomagamy naszym klientom w odnalezieniu przesyłki i nigdy nie odmawiamy wsparcia. Każda paczka czy to wysłana pocztą czy też poprzez firmę kurierską posiada numer nadania więc łatwo ją odszukać.
5. Zadzwoń lub napisz do nas koniecznie jeśli coś nie zgadzało się z twoją przesyłką. Nie wystawiaj pochopnie komentarza.
6. Kupując na naszych aukcjach ZAWSZE PŁACISZ RAZ ZA WYSYŁKĘ. Z pośród zakupionych produktów wybierz najwyższe koszty wysyłki, która Cię interesuje i to będzie koszt twojej paczki.