Makaron Fusilli Bio z ekologicznej mąki z pszenicy durum.
Pszenica durum jest odmianą pszenicy makaronowej. Ziarna tej pszenicy w porównaniu do pszenicy zwyczajnej są bardzo twarde, szkliste, ich wnętrze jest bursztynowo-żółte (u zwyczajnej białe).
Wytwarza w bielmie barwnik – luteinę co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej.
Ziarna są kruszone na mąkę – semolinę, która chłonie znacznie mniej wody niż mąka z pszenic zwykłych przez co makaron wykonany z pszenicy twardej utrzymuje zwartą fakturę, nie rozgotowuje się, ma ładny kolor bez stosowania dodatków, jest sprężysty.
Makaron Fusilli Bio nie zawiera dodatków w postaci np. jaj, dzięki czemu może być również spożywany przez wegan.
Skład:
mąka z pszenicy durum*.
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli IT CCPB 4966 T 050003.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1496 kJ / 353 kcal
Białko - 12 g
Węglowodany - 72 g
Tłuszcz - 1,5 g
Błonnik - 3 g; Sód - 0,003 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat kontroli IT CCPB 4966 T 050003
Najlepiej spożyć przed końcem: 22/05/2015r.