Skład:
ekologiczna mąka żytnia typ 1850, woda.
Makarony razowe żytnie rurka nie zawierają soli ani jajek.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 349kcal /1461 kJ
Białko: 7,3 g
Węglowodany: 68,0 g
Tłuszcz: 2,2 g
Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Kolebką żyta jest najprawdopodobniej Azja środkowa. Zanim doceniono jego walory i przydatność do spożycia, było traktowane jako chwast szkodliwy dla upraw. Do Europy sprowadzili go Germanie- kilkaset lat p.n.e. Od tej pory jest ono jednym z częściej wykorzystywanych zbóż chlebowych.
Korzyści zdrowotne:
Przetwory z mąki żytniej razowej wnoszą do naszego żywienia całe dobrodziejstwo ziarna; białko, skrobię, sporo błonnika pokarmowego a także minerały, w tym; potas, cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B oraz E. Ponadto- badania dowodzą, że przetwory z pełnego ziarna żyta pozwalają na dłużej utrzymać uczucie sytości i wpływają korzystnie na obniżenie miażdżyco rodnej frakcji lipidów we krwi. Produkty żytnie oddziaływają pozytywnie na gospodarkę węglowodanową, stymulując działanie trzustki i powodując niewielki wzrost glukozy we krwi po ich spożyciu, stąd ich zastosowanie w żywieniu osób z cukrzycą. Istnieją także doniesienia dotyczące dobroczynnego wpływu spożycia przetworów żyta na powstawanie niektórych chorób nowotworowych.
Do naszego pysznego makaronu razowego nie dodaliśmy soli i jaj dlatego mogą po niego sięgać również osoby wystrzegające się tych elementów żywienia.
Zastosowanie: Doskonały do dań głównych- mięsnych i warzywnych. Wyśmienity do sałatek i zapiekanek.
Dietetyk radzi: jeśli gustujesz w makaronach żytnich- wybieraj te z mąki razowej. Jest ona znacznie bogatsza w składniki odżywcze od mąki oczyszczonej.
Borykasz się z zaparciami, walczysz z cukrzycą? Makaron żytni razowy Symbio jest właśnie dla Ciebie. Znaczna zawartość błonnika- zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego pomoże uporać Ci się z zaparciami i stabilizować poziom cukru we krwi.
Co wyróżnia nasz Makaron razowy żytni rurka?
Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY
Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01