Makaron Orkiszowy Fusilli (Świderek)
Ten kształt oprócz tego, że wygląda apetycznie, stworzony jest do pochłaniania ogromnej ilość sosu. W sam raz dla... … wszystkich, którzy potrzebują sytych,
energetycznych posiłków. Ale nie tylko. My przygotowaliśmy dla Państwa wegański, lekki dodatek do tego makaronu.
Masa netto: 300 g
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Składniki makaronu orkiszowego:
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana
Informacja alergiczna:
zawiera gluten,orkisz
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ekologiczna mąka orkiszowa pełnoziarnista, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto
z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów
oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.
DLACZEGO woda źródlana Kapellanka a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.
Orkisz z którego produkujemy makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje.
Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Przepis na:
Makaron orkiszowy z grzybami
Składniki:
200 g pieczarek
50 g cebuli (1 szt.)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 średnia cytryna
1 łyżeczka świeżego tymianku
6 łyżeczek zielonej natki pietruszki
50 g startego parmezanu (2 łyżki)
pieprz i sól do smaku
300 g dobrego makaronu orkiszowego
Sposób przygotowania:
Potnij pieczarki w średnie cząstki, cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć
oba składniki na rozgrzaną na patelni oliwę. Dopraw solą i pieprzem wg
Uznania. Podsmaż ok. 5 min., dodając na koniec rozgnieciony czosnek. Do
ugotowanego makaronu dodaj podsmażone grzyby z cebulą, posiekane
tymianek i pietruszkę, wyciśnięty sok z cytryny i łyżeczkę drobno startej
skórki z cytryny. Wymieszaj i posyp startym parmezanem.
SMACZNEGO !