Makaron shirataki - korzeń konjak konjac (tylko 13 kcal /100g) Konjak Makaron 200g
Konjac (Amorphophallus Konjac) jest to roślina pochodząca z Azji, w tradycyjnej kuchni japońskiej wykorzystywana od wieków. Spożywany jako warzywo w formie nieprzetworzonej, lub w formie przetworzonej w postaci, makaronów, ciastek, perełek (ryż). Konjac jest bogaty w glukomannan włókno (błonnik) najbardziej lepkie włókno roślinne jakie występuje w naturze. Włókno glukomannan przy zetknięciu się z wodą (płynem) absorbuje substancje płynną do 100 razy więcej niż jego waga. Podczas spożywania pęcznieje w żołądku powodując uczucie sytości w dodatku konjac praktycznie nie zawiera kalorii.
Właściwości konjac:
Reguluje apetyt – Dania przygotowane z warzywa konjac potrafią załagodzić największych łakomczuchów nie dostarczając praktycznie żadnych kalorii.
Działa moczopędnie i oczyszczająco – Konjac wykazując właściwości pochłaniające wodę pozwala eliminować jej nadmiar z organizmu, dzięki czemu zalecany jest osobom mającym problemu z zatrzymywaniem wody w organizmie. Eliminuje efekt puchnięcia, absorbując toksyny z organizmu usuwa je.
Zalety konjac:
- nie zawiera tłuszczu, cukru, skrobi, białka,
- posiada bardzo niską kaloryczność,
- posiada bardzo niską zawartość węglowodanów,
- nie zawiera glutenu
- nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego,
- nie zawiera przetworów mlecznych,
- nie zawiera jajek oraz składników pochodzenia jajecznego
- jest półprzeźroczysty i galaretowaty, bezsmakowy, bardzo łatwo absorbuje smaki każdej potrawy,
- przyrządza się go natychmiastowo,
- bogaty w błonnik
Przeciwskazania: Konjac nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedrożność jelit. Należy również uwzględnić iż konjac wypełniając żołądek opóźnia znacznie absorbcję leków. Odstęp między zażyciem leku a spożyciem konjac powinien wynosić minimum 2 godziny.
Przygotowanie Konjac: z produktu należy odsączyć wodę, następnie wrzucić do gotującej się wody na 3-4 minuty wymieszać z warzywami, owocami, sosem, (konjak jest smakowo neutralny bardzo łatwo absorbuje smak dodatków)