Jest to odmiana unikatowa, często poszukiwana przez kolekcjonerów.
Nazywana "niebieski mak". Jest to ciepłolubna bylina pochodząca z
Himalajów. Wymaga stanowiska ocienionego, chłodnego, wilgotnego powietrza
(zaleca się zraszanie roślin w trakcie wegetacji). Gleba powinna być
próchniczna, przepuszczalna o kwaśnym odczynie. Dochodzi do 120 cm wysokości i
posiada dekoracyjne kwiaty o średnicy do 12 cm - pojawiają się one w czerwcu i lipcu.
Maki (Papaver)
Maki
występuje w strefie klimatu umiarkowanego i subtropikalnego. Odmiany orientalne
pochodzą głównie z Kaukazu i Iranu. Preferują glebę żyzną, lekką, pulchną o
odczynie zasadowym lub obojętnym. W przypadku ciężkiej gleby konieczne jest
zrobienie drenażu. Stanowisko powinno być mocno nasłonecznione. Wiosną lub
jesienią możemy wzbogacić ziemię kompostem. Pamiętajmy o odchwaszczaniu i
okopywaniu. Maki orientalne zanikają po kwitnieniu, chronią się w ten sposób
przed suszą. Z powrotem pojawiają się wraz z krótszymi, chłodniejszymi i deszczowymi
dniami.
Najprostszym
sposobem rozmnażania jest sadzonkowanie korzeni. Zabieg przeprowadzamy wiosną
lub w sierpniu. Odcinamy kilkucentymetrowe odcinki korzenia i sadzimy je
pionowo do doniczek następnie przykrywamy wierzch kompostem. Nasiona sieje się
wiosną. Są dość odporne na choroby ale często atakują je mszyce.