Charakterystyka:
Ziarenka maku otrzymuje się z wysuszonych kwiatów maku lekarskiego. Mak niebieski, popularnie nazywany jest po prostu makiem (bez nazwy gatunkowej „niebieski”). Rośnie praktycznie na wszystkich kontynentach. Lubiany za specyficzny smak oraz aromat, jaki uzyskują produkty do których jest dodawany. Jest drobny, delikatny i ma specyficzną ciemnoniebieską barwę. Mak w Starożytnej Grecji poświęcony był bogini Demeter.
Opakowanie:
Mak zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Mak Niebieski znalazł swoje zastosowanie w wielu potrawach, stosuje się go między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem oraz do tradycyjnych polskich makowców.
Działanie:
-
Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, wapnia oraz błonnika.
-
Wartość energetyczna w 100 g wynosi ok. 478 kcal. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności mak niebieski jest polecany osobom z problemami układu pokarmowego i kostnego.
-
Błonnik w nim zawarty ułatwia procesy trawienne.
- działa uspokajająco, łagodząco i przeciwbólowo,
- przeciwdziała zapaleniom i obniża gorączkę.