Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mak niebieski 400g BIO

07-07-2015, 2:47
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 21.70 zł     
Użytkownik e-marcin_com
numer aukcji: 5248272964
Miejscowość radzyń podlaski
Wyświetleń: 17   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
 
tel/fax: (83)[zasłonięte]352 11
kom: +48 [zasłonięte] 157 337
[zasłonięte]@bogutynmlyn.pl
GG: 936545
BogutynMłyn
ul. Gwardii 24
21-300 Radzyń Podlaski
Zobacz mapę
 
Oferujemy Państwu płatność za pośrednictwem systemu PayU jak również przelew bankowy na nasze konto w mBanku.



Nr rachunku do wpłat:
30 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 449581

Odpowiednią formę płatności wybiorą Państwo w formularzu zaraz po zakupie na aukcji.
 
 

Kurier UPS

przedpłata - 20 pln do 29 kg

za pobraniem - 25 pln do 29 kg

 

POCZTEX Poczta Polska

przedpłata - 18 pln do 35 kg

za pobraniem - 22 pln do 35 kg

 
 

-Mak niebieski 400g BIO

Ekologiczny mak jest jednym z niezbędnych składników postnych potraw świątecznych takch jak: makiełki, makowiec, makaron z makiem itp.

Przepis na pierogi z makiem:

Składniki:

400 g maku, 400 g bakalii (rodzynki, śliwki, daktyle, morele), orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, miód płynny; Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 0,5l mleka, sól.

Sposób przygotowania:

Mak zalawamy wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Odcedzamy przez drobne sitko, a po ostudzeniu mielimy trzykrotnie. Bakalie zalewamy wrzątkiem. Następnie po odsączeniu drobno siekamy razem z orzechami i skórką pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z makiem, dodając stopniowo miód (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Następnie lekko podgrzewamy mleko. W misce mieszamy mąkę z odrobiną soli, wlewamy letnie mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto szybko zasycha, trzeba więc je natychmiast wykorzystać. Ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Wycinać niedużą szklanką kółka. Na każde nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać brzegi. Pierożki gotować we wrzącej osolonej wodzie po kilka minut od wypłynięcia. Podawać ze śmietaną lub masłem.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna - 478 kcal (2001 kJ)
Białko-20,1 g
Węglowodany-4,2 g
Tłuszcz-42,9 g