Ekologiczny mak jest jednym z niezbędnych składników postnych potraw świątecznych takch jak: makiełki, makowiec, makaron z makiem itp.
Przepis na pierogi z makiem:
Składniki:
400 g maku, 400 g bakalii (rodzynki, śliwki, daktyle, morele), orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, miód płynny; Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 0,5l mleka, sól.
Sposób przygotowania:
Mak zalawamy wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Odcedzamy przez drobne sitko, a po ostudzeniu mielimy trzykrotnie. Bakalie zalewamy wrzątkiem. Następnie po odsączeniu drobno siekamy razem z orzechami i skórką pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z makiem, dodając stopniowo miód (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Następnie lekko podgrzewamy mleko. W misce mieszamy mąkę z odrobiną soli, wlewamy letnie mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto szybko zasycha, trzeba więc je natychmiast wykorzystać. Ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Wycinać niedużą szklanką kółka. Na każde nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać brzegi. Pierożki gotować we wrzącej osolonej wodzie po kilka minut od wypłynięcia. Podawać ze śmietaną lub masłem.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 478 kcal (2001 kJ) Białko-20,1 g Węglowodany-4,2 g Tłuszcz-42,9 g
|