Witamy na naszej aukcji
MAK NIEBIESKI
masa netto 1kg
OPIS PRODUKTU:
Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności.
Mak najczęściej wykorzystuje się w kuchni, a konkretnie masę makową z niego wytwarzaną która jest bazą świątecznych ciast i deserów.
Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina.
Rodzaje maku: 1. mak niebieski - który wykorzystuje się w celach kulinarnych 2. mak lekarski - z którego wytwarza się opium (bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). 3.mak biały - jest delikatniejszy w smaku który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich. 4. mak polny - ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.
Właściwości zdrowotne i odżywcze maku Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg magnezu – taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także żelazo i potas.
Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6, które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem. Olej makowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać go do sałatek. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach kwasów omega-3 i omega-6 w diecie, dlatego olej makowy najlepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.
Aukcja dotyczy opakowania 1kg w cenie brutto Produkt dostępny również w opakowaniach 0,25 0,5 5 i 25kg
CECHY PRODUKTU: Producent: PARTNER Produkt: sypki w opakowaniu foliowym Waga brutto: 1,1kg
|