Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego,
obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji.
W cieplejszym klimacie jest krzaczastą rośliną wieloletnią
osiagającą od 20-80 cm wysokości, w klimacie umiarkowanym
uprawiany jako roślina jednoroczna.
Cała roślina wydziela aromatyczny zapach słodkiej sosny
i owoców cytrusowych, nazywana na Bliskim Wschodzie
słodki majeranek, uprawiana od czasów starożytności
w całej Europie.
Cała roślina szaro omszona, łodygi silnie rozgałęzione,
wcześnie drewniejące u podstawy.
Kwiaty małe, pachnące, białe, różowe lub purpurowe.
Kwitnie od lipca do pierwszych przymrozków.
Nasiona można wysiewać w domu przez cały rok lub na wiosnę,
rozsadę należy wysadzać po 15 maja.
Pierwszy zbiór należy przeprowadzić w czasie
gdy zaczyna kwitnąć lub w miarę potrzeb,
przez cały okres wegetacji.
Gałązki należy suszyć powoli w zacienionym miejscu.
Przyprawę otrzymuje się przez osmykiwanie liści i kwiatostanów.
Przyprawa przechowywana w szczelnych opakowaniach
zachowuje trwałość około dwunastu miesięcy,
po wysuszeniu nie traci smaku.
Zawartość olejku jest wysoce zależna od gleby, klimatu i sezonu,
może się wahać od 0,7 do 3,5%, najwyższą zawartość olejku
w roślinie obserwowano w okresie kwitnienia.
Jest cenną rośliną miododajną, zwłaszcza w drugiej połowie lata,
kiedy podczas pory gorącej i suchej wysychają inne rośliny.
Był znany przez Greków i Rzymian jako symbol szczęścia.
Afrodyta, bogini miłości i piękna, wyznaczyła majeranek
jako symbol szczęścia.W Grecji, było więc pospolitym zwyczajem
aby dekorować nowożeńców girlandami majeranku.
Hymen, grecki bóg małżeństwa, był często przedstawiany
z wieńcem majeranku.
Przyprawę można stosować w postaci
świeżych lub suszonych liści, samodzielnie lub w połączeniu
z innymi ziołami. Ma aromat bardziej delikatny
niż tymianek lub oregano. Należy go dodawać pod koniec
gotowania, aby nie stracił aromatu.
Dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na trawienie
dodawany jest przede wszystkim do dań ciężkostrawnych,
takich jak grochówka czy zupa fasolowa,
potraw z roślin strączkowych, kapusty.
Jeżeli używany jest oszczędnie, dobrze harmonizuje z szałwią,
rozmarynem i tymiankiem.Liście używane są świeże lub suszone
do przyprawiania potraw z ziemniaków, zup, żurku, sosów,
wędlin.Roślina jest również używany do produkcji likierów
i kordiałów, puddingów, wędlin, a ziele do aromatyzowania
octu i herbat.
Idealnie pasuje do lekkich sałatek warzywnych.
W dawnej kuchni czeskiej jest podstawowym składnikiem
zupy ziemniaczanej, placków ziemniaczanych, naleśników.
Jest ważną przyprawą w tradycyjnej kuchni włoskiej i greckiej.
Jest często używany w mieszance zioła prowansalskie.
Na Środkowym Wschodzie, stosowany jako popularna
przyprawa, oraz w mieszaninie z solą i sezamem.
Majeranek jest afrodyzjakiem.
Młode świeże pędy są bogate w rutynę,
kwas askorbinowy i karoten.
W medycynie ludowej, jest znany jako środek
żołądkowy, tonik, podawany przy zaburzeniach trawienia,
wzdęciach, kolkach jelitowych, zewnętrznie stosowany
do gojenia się ran i kąpieli przy chrobach skóry.
Wraz z innymi lekami podawany w przypadku paraliżu,
neurastenii, astmy i kataru.
Stosowany w chorobach układu oddechowego
i układu pokarmowego.
Właściwości: reguluje trawienie, pomaga
w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego.
Surowiec ma działanie rozgrzewające, relaksujące
i antyseptyczne, napar stosuje się w leczeniu niepokoju,
nerwowości, bezsenności, migren, przeziębień
i dolegliwości oskrzeli, likwiduje skurcze żołądka i jelit,
pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa ściągająco,
zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.
Herbata z majeranku ma właściwości uspokajające,
może pomóc na ból głowy lub przeziębienia,
jest wskazana w leczeniu migreny, pomaga na uporczywy kaszel
(może być podawana dzieciom).
Pobudza apetyt, wspomaga produkcję żółci, działa przeciw
wzdęciom, łagodzi skurcze, wzmacnia system nerwowy,
pomaga przy chorobach kobiecych (wzmacnia macicę),
wspiera produkcję mleka u matek karmiących.
Napar stosuje się przy zgadze i nadkwasocie.
Działa też rozgrzewająco i przeciwzapalnie,
dlatego stosuje się go przy przeziębieniach.
Ze względu na dużą zawartość garbników
(ok. 1% w suchym zielu) zalecany przy biegunkach.
Olejek otrzymany przez destylację kwiatów
ma właściwości antyseptyczne, używany do inhalacji
przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
Majeranek pomaga na wzdęcia i nieżyt nosa
(maść z majeranku) u niemowląt.
Maść z majeranku jest również stosowany
na bóle stawów, bóle nerwowe, zwichnięcia i rany.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy ponad 100 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U zone6 zone7 zone8 zone9 zone10 zone11 wieloletnie jednoroczne pokojowa zioła przyprawa