|
Zapraszamy do zakupu nasion
MAJERANEK
Origanum majorana
Opakowanie: 0,5 g
Majeranek należy do rodziny wargowych. W uprawie jest rośliną roczną lub dwuletnią, osiągającą wysokość 40 cm. Kwiaty są nikłe, drobne, białawe, zebrane w gęsto zbite główki na wierzchołkach pędów. Cała roślina pokryta jest delikatnymi włoskami, co nadaje jej barwę szarozieloną.
Głównym składnikiem ziela jest olejek lotny z terpineolem i terpenem. Poza tym występują w jego składzie gorycze, kwasy organiczne, miedź i duże ilości wapnia. W sprzyjających warunkach może przetrwać i rosnąć wiele lat. Z uwagi na swoje pochodzenie wymaga pod uprawę terenu ciepłego, nasłonecznionego i osłoniętego od wiatrów. Zasiewy odbywają się od końca kwietnia do maja, a żniwa w porze kwitnienia. Jest to okres, kiedy ziele posiada największy aromat.
Majeranek doceniany jest przez każdą kuchnię. Listki i delikatne łodygi tego korzennego ziela specjalnie nadają się do potraw gotowanych z grochem lub białą fasolą, do kwaszonej kapusty i siekanego mięsa. Także pieczeń z gęsi i topiony smalec nabierają właściwego smaku dopiero po dodaniu majeranku. Majerankiem przyprawia się zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp.
Majeranek miał szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Przepisywano go w lżejszych schorzeniach nerwowych, przy wszelkiego rodzaju skurczach, migrenie, bólach menstruacyjnych, bólach głowy, w chorobach płucnych, czy kaszlu. Stosowany był jako środek moczopędny, żółciopędny, napotny oraz jako lek na reumatyzm. Obecnie w lecznictwie używany jest na zaburzenia trawienia, stany skurczowe żołądka i jelit.
wysiew nasion: marzec - kwiecień
kwitnie: czerwiec - lipiec oraz wrzesień
|