Roślina jednoroczna. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki.Surowcem jest ziele majeranku zawierajace olejki etryczne,garbniki,sole mineralne,kwas askorbinowy,karoten.Majeranek charakteryzuje się korzennym zapachem i smakiem,dzięki czenu znajduje zastosowanie w przemyśle mięsnym,rybnym,jest przyprawą do potraw z roślin strączkowych,zup i pasztetów.Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,lekko powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym między innymi jako składnik maści majerankowej stosowanej w stanach zapalnych błony śluzowej nosa.Wymagania: majeranek jest rośliną,która do właściwego rozwoju potrzebuje gleby żyznej,próchnicznej zasobnej w wapń,stanowiska ciepłego i nasłonecznionego.Majeranek uprawia się z siewu wprost do gruntu,lub z wcześniej przygotowanej rozsady.Zbiór należy przeprowadzić tuż przed kwitnieniem roślin.
Liczba nasion: 4[zasłonięte]500-46 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-6 kg/1ha
Termin wysiewu: III - 1 połowa IV
Rozstawa: 20x20 cm
Wegetacja: 100-130 dni
Termin zbioru: 2 połowa VI - 1 połowa VII, IX
Gramatura: 0,5 g
Ważność 01.2013r.