Charakterystyka:
Majeranek należy do najpopularniejszych przypraw i doceniany jest w wielu narodowych kuchniach. Listki i łodygi majeranku są aromatyczną przyprawą o charakterystycznym zapachu, zbliżonym do oregano i lekko szczypiącym smaku.
Opakowanie:
Majeranek zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Nadaje wspaniały smak zupom kwaśnym, warzywnym i rybnym, daniom ciężkostrawnym: z fasolą lub z grochem. Sałatki, sosy zimne i gorące to kolejne okazje do wykorzystania jego zalet, ponadto drobno posiekany może stanowić ozdobę przekąsek. To wreszcie znakomity dodatek do pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, pasztetów, flaków oraz smażonych ziemniaków. Jeżeli używany jest oszczędnie, dobrze harmonizuje z szałwią, rozmarynem i tymiankiem. Dodajemy go do potrawy na końcu jej gotowania. Używany jest także do produkcji likierów, do aromatyzowania octu i herbat oraz w kosmetyce. Majeranek nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Działanie:
-
Młode, świeże pędy zawierają sporo rutyny (witamina P) i kwasu askorbinowego.
-
Reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego.
-
Łagodzi bóle brzucha, zaparcia (ułatwia trawienie).
-
Ze względu na dużą zawartość garbników (do 1% w suchym zielu) zalecany przy biegunkach.
-
Herbatka z ziela ma właściwości uspokajające. Polecana osobom starszym.
-
Olejek bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych.