Majeranek (Origanum majorana)

Majeranek doceniany jest przez każdą kuchnię. Listki i delikatne łodygi tego korzennego ziela specjalnie
nadają się do potraw gotowanych z grochem lub białą fasolą, do kwaszonej kapusty i siekanego mięsa.
Także pieczeń z gęsi i topiony smalec nabierają właściwego smaku dopiero po dodaniu majeranku.
Majerankiem przyprawia się zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp.
Drobno posiekany może stanowić ozdobę przekąsek. Aby ustalić właściwe proporcje przyprawy, należy ją
początkowo wypróbować w małych ilościach, stopniowo zwiększając stosowaną dawkę.

Jego zastosowanie jest tak wszechstronne, że łatwiej byłoby chyba wymienić potrawy,
których majerankiem się nie przyprawia. W kuchni to nieodłączny towarzysz flaków, kartoflanki, grochówki czy żuru. To wreszcie znakomity dodatek do pieczonego schabu,
pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, tłustego drobiu, a szczególnie gęsi. Sałatki,
sosy zimne i gorące to kolejne okazje do wykorzystania jego zalet. Nie można także zapominać
o pasztetach i rybach. Majeranek doskonale harmonizuje również z tymiankiem.
Majeranek miał szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Przepisywano go w lżejszych
schorzeniach nerwowych, przy wszelkiego rodzaju skurczach, migrenie, bólach menstruacyjnych,
bólach głowy, w chorobach płucnych, czy kaszlu. Stosowany był jako środek moczopędny,
żółciopędny, napotny oraz jako lek na reumatyzm. Obecnie w lecznictwie używany jest na
zaburzenia trawienia, stany skurczowe żołądka i jelit. Zewnętrznie w postaci maści
na trudno gojące się rany oraz do kąpieli aromatycznych. Wchodzi w skład herbatek,
naparów i kropli ziołowych, wspomagających leczenie, m.in. zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego.
Majeranek ma również działanie uspokajające. Służy ponadto do produkcji maści stosowanej
w dolegliwościach bólowych brzucha i w niedrożności przewodów nosowych u dzieci.
Poprzez kwasy organiczne roślina działa antyseptycznie. W diecie bezsolnej może z powodzeniem zastępować sól.
W uprawie jest rośliną roczną lub dwuletnią, osiągającą wysokość 40 cm.
W sprzyjających warunkach może przetrwać i rosnąć wiele lat.
Z uwagi na swoje pochodzenie wymaga pod uprawę terenu ciepłego, nasłonecznionego i osłoniętego od wiatrów.
Siew odbywa się od końca kwietnia do maja, a zbiór w porze kwitnienia.
Jest to okres, kiedy ziele posiada największy aromat.
Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 0,75g (ok. 6000szt.) nasion z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.

Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.
|