Wysyłka z Polski.
Firma Swanson na swoich wyrobach podaje datę PRODUKCJI.
Dawkowanie-1 tabletka raz do dwóch razy dziennie, popić wodą
Data ważności-02.2017r.
Cytrynian magnezu – związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól kwasu cytrynowego i magnezu. Stosowany jako suplement diety. Cytrynian magnezu zawiera chelatową formę magnezu. Tego typu związki są nietoksyczne i najlepiej wchłaniane przez organizm.
Magnez (Mg) jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Szacuje się, że bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu układów: nerwowego, mięśniowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, hormonalnego, krwiotwórczego, immunologicznego i kostno-stawowego - a jego brak wywołuje min. niepokój i rozdrażnienie, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia uwagi i koncentracji, zmniejszoną odporność na stres, skurcze mięśni, drżenie i mrowienie rąk czy kołatanie serca. Zapotrzebowanie na magnez u osoby dorosłej wynosi 300-400 mg/dobę i zależy od od wieku, płci i uwarunkowań fizjologicznych ( np. dla kobiet w ciąży i dla karmiących jest większe - wynosi około 450 mg).
Objawy niedoboru magnezu :
drgania jednej z powiek, czy też częściowo górnych warg
bolesne skurcze łydek
uczucia odrętwienia i mrowienia w kończynach
wzmożone wypadanie włosów
łamanie się paznokci
próchnica zębów
rozdrażnienia, lęki, stan zagubienia
zespół niespokojnych nóg
zaburzenie depresyjne
trudności w koncentracji
zaburzenia snu, nocne poty
bóle głowy, mdłości
nagłe zawroty głowy
kołatanie serca, arytmii
nadciśnienie
miażdżyca
biegunka
nietolerancja glukozy, cukrzyca typu II
kamica nerkowa
bolesne miesiączkowanie
rzucawka okołoporodowa,
zatrucie ciążowe
astma oskrzelowa
migrena
Przyczyny niedoboru magnezu:
Złe nawyki żywieniowe, nadużywanie alkoholu, picie kawy i mocnej herbaty, dieta wysokotłuszczowa, stres, odchudzanie, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, antybiotyków oraz leków uspokajających, nasennych i innych, które ograniczają jego wchłanianie bądź zwiększają wydalanie, prowadzą do poważnych niedoborów tego pierwiastka. Co więcej, w wyniku chemicznego nawożenia gleby związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności - jego ilość w pożywieniu jest mniejsza.