To musi być magia jeśli podczas gotowania zwykły biały i czarny ryż zmieni swoją barwę na odcień królewskiej purpury. Sekret mieszanki „The Wizard of Laos”, składającej się z trzech różnych odmian ryżu odkryli farmerzy z Laos za czasów panowania dynastii Khan. Ze względu na zaskakującą zmianę koloru, lśniący purpurowy ryż stosowany był jako wyjątkowe i unikatowe lekarstwo. Wierzono, że ryż ten każdemu kto go spożywa dodaje siły stąd został on uznany za posiłek władców.
Fiolet jest kolorem magii – przykładem mieszanki czerwonego kojarzonego z ciałem i niebieskiego odzwierciedlającego duszę. Reprezentuje radość z życia, uznanie dla piękna ziemskiej egzystencji i szacunek dla rzeczy niewidzialnych.
„Biedny rolnik wiedział, że fiolet skrywa w sobie spokój i mądrość. Fa Ngum, mityczny król, nakazał sprowadzić purpurowy ryż aby przekonać się o jego szczególnych właściwościach. Rozzłościł się na widok nieugotowanego ryżu pozbawionego koloru. Chciał zakazać jego spożywania, ale odwiodła go od tego jego ulubiona konkubina, córka prostego rolnika, która uraczyła swego króla świeżo ugotowanym ryżem. Władca mógł podziwiać ryż mieniący się odcieniami purpury. Poza wyrafinowanym smakiem, król odkrył, że ma on również właściwości działania afrodyzjaku. Po spożyciu całego posiłku pospieszył z konkubiną do swych komnat, których nie opuszczali przez kilka dni. Od tego momentu żyli w harmonijnym i monogamicznym związku aż do końca swoich dni”
Czarnoksiężnik z Laosu składa się z mieszaniny dwóch rodzajów pysznego, aromatycznego i kleistego ryżu. Zbierany jest dzisiaj przez drobnych rolników w północnej części Laosu, i przygotowywany na szczególne okazje. Jego zdolność do zmiany koloru czyni go jedynym w swoim rodzaju. Czarnoksiężnik z Laosu jest źródłem pasji i gwarancją długiego życia.
Sposób przygotowania:
Ryż należy opłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem. Należy dodać dwie szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Zagotować. Doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut. Odcedzić.
Składniki:
czarny ryż, długo i krótkoziarnisty biały ryż
Najlepiej spożyć przed: 01.04.2013 r.
|