Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata zielona aromatyzowana
Madame Butterfly - 50g
Zielona Sencha z kwiatem słonecznika, owocem brzoskwini i ananasa.
Sposób zaparzania:
Zalać wodą o temperaturze 70-80°C, parzyć przez 2-3 minuty. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu 75 stopni. Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżnkę - 11-13 gramów na 1 l wody. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną. Herbatę zieloną można parzyć wielokrotnie, mocniejsze gatunki nawet 4 razy. Pierwszy napar jest cierpki i gorzki, najlepiej więc zalać gorącą wodą, a po 20 sekundach parzenia wylać napar i następnie przystąpić do właściwego parzenia.
Już starożytni chińczycy mówili tak o parzeniu zielonej herbaty:
"Musisz być strasznym nędzarzem, skoro pijesz pierwszy napar."
H
erbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.
Składniki zielonej herbaty:
- kofeina (zwana teiną);
- garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość;
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk);
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K);
- olejki eteryczne.
Właściwości:
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, ale długotrwale pobudza);
- Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu);
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych);
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych);
- Posiada antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej);
- Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy);
- Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, np. po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych);
- Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą oraz odświeża oddech poprzez wysoką zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli.
Przeciwwskazania:
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty;
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!
|