Ładne i świetnie ukorzenione sadzonki
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
WYSYŁKA OD POŁOWY MARCA
Kwiaty ma małe. różowofioletowe. Kwitnie od czerwca do września, wydzielając charakterystyczny aromatyczny zapach. Macierzankę można uprawiać w ogrodach, wymaga ziemi piaszczystej, średnio wilgotnej i dużo słońca. Na wiosnę dzieli się dziko rosnące krzaczki i sadzi do ugniecionej ziemi. Można również rozmnażać macierzankę z nasion.
Surowiec powinien być zbierany w początkowym okresie kwitnienia, w czerwcu i lipcu; ścina się młode, niezdrewniałe pędy i suszy w cieniu. Wysuszone ziele należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Macierzanka zwyczajna rośnie w całej Europie i Azji Zachodniej. Spotyka się ją na słonecznych, suchych miejscach, na ubogich łąkach i pastwiskach, przydrożach, skarpach i skałach.
Najbardziej aromatyczne są rośliny ze stanowisk słonecznych. Macierzanka zwyczajna rozwija się też dobrze w ogródkach skalnych.
Ziele zawiera olejek lotny (główne składniki to tymol i karwakrol), flawony, fitoncydy, dużo garbników i inne substancje. Macierzanka zwyczajna jest ważną rośliną leczniczą. Działa silnie odkażająco i jest zalecana jako środek przeciwkaszlowy oraz wiatropędny.
Stare księgi zielarskie radzą dodawać macierzankę - podobnie jak pietruszkę - do potraw mięsnych i rybnych, ponieważ reguluje ona trawienie. Przyprawę stanowi suszone ziele zebrane na początku kwitnienia. Macierzanka ma bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzki smak. Jest przyprawą używaną przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, bardzo zbliżoną do tymianku pospolitego i jak on nadaje się szczególnie do przyprawiania potraw tłustych i ciężko strawnych. Stosuje się ją w ilościach zalecanych dla tymianku.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to prawdziwy smak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną.
Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:
sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środykupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11złkupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł.kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł.Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz:zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21zł.powyżej 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł. info:
[zasłonięte]@onet.eu tel.661[zasłonięte]408