Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MACIERZANKA sadzonki ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA

29-05-2012, 0:04
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.85 zł      Najwyzsza cena licytacji: 8.85 zł     
Użytkownik grzesiu787
numer aukcji: 2319269782
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 3    Wyświetleń: 97   
Koniec: 16-05-2012 19:34:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

MACIERZANKA (Thymus vulgaris L.) –

Ładne i świetnie ukorzenione sadzonki

w doniczkach P-12

ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA

WYSYŁKA OD POŁOWY MARCA


Kwiaty ma małe. różowofioletowe. Kwitnie od czerwca do września, wydzielając charakterystyczny aromatyczny zapach. Macierzankę można uprawiać w ogrodach, wymaga ziemi piaszczystej, średnio wilgotnej i dużo słońca. Na wiosnę dzieli się dziko rosnące krzaczki i sadzi do ugniecionej ziemi. Można również rozmnażać macierzankę z nasion.


Surowiec powinien być zbierany w początkowym okresie kwitnienia, w czerwcu i lipcu; ścina się młode, niezdrewniałe pędy i suszy w cieniu. Wysuszone ziele należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Macierzanka zwyczajna rośnie w całej Europie i Azji Zachodniej. Spotyka się ją na słonecznych, suchych miejscach, na ubogich łąkach i pastwiskach, przydrożach, skarpach i skałach.

Najbardziej aromatyczne są rośliny ze stanowisk słonecznych. Macierzanka zwyczajna rozwija się też dobrze w ogródkach skalnych.

Ziele zawiera olejek lotny (główne składniki to tymol i karwakrol), flawony, fitoncydy, dużo garbników i inne substancje. Macierzanka zwyczajna jest ważną rośliną leczniczą. Działa silnie odkażająco i jest zalecana jako środek przeciwkaszlowy oraz wiatropędny.


Stare księgi zielarskie radzą dodawać macierzankę - podobnie jak pietruszkę - do potraw mięsnych i rybnych, ponieważ reguluje ona trawienie. Przyprawę stanowi suszone ziele zebrane na początku kwitnienia. Macierzanka ma bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzki smak. Jest przyprawą używaną przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, bardzo zbliżoną do tymianku pospolitego i jak on nadaje się szczególnie do przyprawiania potraw tłustych i ciężko strawnych. Stosuje się ją w ilościach zalecanych dla tymianku.

Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.

Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.


Świeże zioła to

prawdziwy

smak, aromat i zdrowie!


Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną.

Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.

Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:

sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środy
kupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11zł
kupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł.
kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł.
kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł.

Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz:
zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21zł.
powyżej 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł.


info:

[zasłonięte]@onet.eu
tel.661[zasłonięte]408

ListaAukcji