MACERAT Z MARCHWI W OLEJU SŁONECZNIKOWYM
15g
czyli
Marchewką w twarz:-)))
Kochani.
Matka Natura nie obdarzyła mnie południowym kolorem skóry i do dziś zachodzę w głowę dlaczego??? ;-)))))
W związku z tym do niedawna, jak większość z Was smarowałam się różnymi specyfikami, które za cenę paskudnego zapachu miały mi zagwarantować nieskazitelny wręcz brąz mego lica. Niestety skóra po nich może i była lekko przyciemniona, ale również podrażniona, śmierdząca i nafaszerowana wszystkim co producentowi przyszło do głowy, żeby do danego produktu wrzucić. Wtedy nie wiedziałam jeszcze, że rozwiązanie jest tak banalnie proste.
Zapraszam do króciutkiej lektury.
↓↓↓
Nie od dziś wiadomo, że marchew zawiera bardzo dużo karotenu, który regularnie używany bądź spożywany sprawia, że koloryt skóry ulega zmianie. Macerat marchwiowy to jednak nie tylko zmiana kolorytu to coś bardziej cennego dla skóry. Powstaje w wyniku maceracji marchwi w oleju słonecznikowym, pisząc bardziej po polsku maceracja sprowadza się do sporządzenia wyciągu poprzez moczenie w tym przypadku marchwi w oleju. Podczas tego procesu najcenniejsze składniki są powoli uwalniane do oleju bazowego. Dlatego macerat marchwiowy ma pomarańczowo-złoty kolor. Po nałożeniu wchłania się bardzo szybko - dlatego można używać go również rano - pod makijaż. Oczywiście należy stosować go z umiarem zbyt duża ilość pozostawi tłustą warstwę.
Skóra jest bardzo odżywiona!
DZIAŁANIE MACERATU:
* przeciwzapalnie,
* przyspiesza gojenie drobnych zranień,
* przywraca elastyczność, miękkość i gładkość skóry,
* nadaje skórze zdrowy, naturalny koloryt,
* łagodzi podrażnienia słoneczne,
* nawilża,
* zapobiega powstawaniu zmarszczek - zawiera RETINOL !!!!!
* powoduje regulację pracy gruczołów łojowych dzięki czemu następuje odblokowanie porów i redukcja zaskórników!
* zmniejsza ryzyko raka skóry !!!
SPOSÓB UŻYCIA:
1. jako olejek po kąpieli,
2. dodatek do kremu do twarzy oraz do balsamu do ciała - idealny w połączeniu z masłem shea,
3. jako olejek do opalania i po kąpieli słonecznej.
Z uwagi na olej słonecznikowy, macerat ten polecany jest dla wszystkich rodzajów cer: tłustej, suchej i wrażliwej - ponieważ olej ten zaliczany jest do olejów nie zatykających porów a wręcz wspomagających pracę cery tłustej i trądzikowej.
INCI:
Helianthus Annuus Seed Oil, Daucus carota sativa