Maca 50 g
Maca była uprawiana w Andach od wieków. Często podaje się, że
inkascy wojownicy jedli ją przed walkami. W medycynie ludowej
maca używana jest głównie ze względu na właściwości odżywcze
(duża zawartość pełnowartościowego białka, egzogennych
aminokwasów, witamin, minerałów i steroli), szczególnie w
stanach niedożywienia, wzrostu, w okresie ciąży, laktacji oraz
w celu zwiększenia płodności u ludzi i zwierząt. Jest
stosowana także jako środek wzmacniający odporność organizmu,
energizujący, wspomagający wytrzymałość.
Użycie:
W lecznictwie najczęściej stosuje się dawki
1,5-10 g dziennie. Przyjmowanie macy jest bezpieczne.
Nadmierna ilość może powodować jedynie wzdęcia. Brak było
działań niepożądanych w badaniach na szczurach karmionych
ekstraktem z macy w dawkach do 5 g/kg masy ciała. W Andach
maca traktowana jest jako lek i pokarm, spożywa się jej nawet
do 0,5 kg dziennie. Jest uprawiana od prawdopodobnie 1[zasłonięte]300-20
lat.
Sposób użycia:
W
Peru macę przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów.
Hipokotyl można upiec (jest to matia). Po fermentacji można
uzyskać słabe piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też
podawać na surowo w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium
sativum (pieprzycę siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę
polną), z którymi roślina jest spokrewniona genetycznie.
Istnieje kilka sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można
rozgnieść i ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można
wysuszyć i wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju
owsianki lub wymieszać z innymi warzywami lub zbożami i upiec.
Peruwiańczycy oczywiście również pieką macę lub suszą ją
naturalnie bądź mechanicznie, a następnie ścierają na proszek.
Nasz organizm znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby
zjeść po prostu korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku,
płatków śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp.
Maca występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki,
kapsułkach, tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do
czekoladek, ciast, zup, itd.
Data
ważności:
01/2014