MAC KNIVES to niezwykle ostre japońskie noże kuchenne.
Ostrza posiadają twardość między 58 a 60 stopni w skali Rockwella. Noże są zaostrzone w charakterystyczną "krawędź MAC" pozwalającą na dokładniejsze i cieńsze krojenie niż tradycyjne krawędzie w kształcie litery V. Cienkie ostrza pozwalają kroić prawie wszystko bez większego wysiłku, nie uszkadzając przy tym krojonych plastrów. Wykonane są z odpornego na korozję wysokowęglowego stopu chromu, molibdenu, wanadu oraz wolframu dodanego dla wybranych modeli w celu zwiększenia jeszcze bardziej ich twardości.
Każde ostrze jest starannie ręcznie ostrzone przez zawodowych kowali ze słynnego regionu Seki w Japonii.
Nóż z serii MAC Japanese
Jest to seria tradycyjnych modeli noży kuchennych Mac, wykonanych z odpornej na korozję twardej stali Superiour MAC i rękojeścią z laminowanego drewna.
Japoński nóż do warzyw, tasak z okrągłym uchwytem. Przeznaczony do krojenia oraz siekania warzyw i owoców. Zaostrzony z obu stron.
Długość ostrza: 165 mm
Nóż ten został wybrany nożem roku 2011 w Stanach Zjednoczonych w kategorii nóż do warzyw w prestiżowym magazynie Cook's Illustrated:
www.cooksillustrated.com/equipment/overview.asp?docid=32243
Nóż zapakowany w eleganckie czarne pudełko.
Inne wymiary ostrza, japońskie noże ceramiczne, ostrzałki i kamienie oraz zestawy herbaciane i do sushi na pozostałych naszych aukcjach. Jeżdżę do Japonii i znam jakość towaru oraz trendy na rynku noży. Polecam!
Towar fabrycznie nowy. Na życzenie klienta wystawiamy fakturę VAT!