Ma-huang
Ephedra Sinica
Rodzina: Ephedraceae
Roślina długowieczna, pochodzi z północnych i północno-zachodnich stepów Chin. Rzadko występuje w przyrodzie. Wysuszone łodygi są naturalnym stymulantem centralnego układu nerwowego i lekiem wykrztuśnym przy przeziębieniu oraz astmie. Wysuszone zioła używać w niewielkich ilościach.
Uprawa:
Ma-huang preferuje nasłonecznione stanowiska oraz suchą i piaszczystą glebę. Nasiona dobrze kiełkują w ciepłym i wilgotnym medium. Położyć na piaszczystej powierzchni i przysypać nie grubą warstwą piasku. Utrzymywać cały czas wilgotne warunki. Kiełkowanie trwa do 11 dni. Jeżeli będziesz próbował kiełkować na zewnątrz, może to potrwać trochę dłużej ze względu na zimne noce. Należy poświęcić dużo uwagi młodym sadzonką. Po wykiełkowaniu zaprzestać podlewania, ponieważ jest to roślina pustynna. Uprawiamy je w piasku, pełnym słońcu przy niewielkiej ilości wody. Po 2 luc 3 latach wytworzy grube, drewniane łodygi. Kwiaty są przeciętne, jednak owoce są fascynujące - błyszczące kiście połączone razem o pomarańczowym zabarwieniu i bardzo słodkim smaku, zawierają drobne nasiona.