Jeżeli jesteś właścicielem np. restauracji, cukierni czy piekarni być może zainteresuje cię możliwość wytwarzania własnej pełnoziarnistej, świeżej mąki różnego gatunku i dowolnej grubości.
Taka pełnowartościowa, świeża i całkowicie naturalna mąka, zawiera bogactwo substancji odżywczych m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cenne białka, błonnik itp. Znacząco różni się ona od przetworzonej mąki "kupnej". Wszelkie wypieki z niej przygotowane zyskują wspaniałego aromatu i smaku, są poza tym zdecydowanie zdrowsze. Na pewno docenią to Twoi Klienci.
Młyn Jumbo zaprojektowano przede wszystkim na potrzeby gastronomii, gdzie zapotrzebowanie na makę jest znacznie wyższe. Dlatego też model ten wyróżnia się wyjątkowo szybkim tempem mielenia - w ciągu zaledwie minuty mieli 350 gram ziarna i to na bardzo drobną mąkę (ustawienie wyższego stopnia grubości mąki jeszcze bardziej przyspiesza mielenie).
Swoją szybkość młyn zbożowy Jumbo zawdzięcza między innymi bardzo dużym żarnom (wykonanym z niezwykle twardego, trwałego połączenia korundu i ceramiki - tak jak we wszystkich młynach firmy KoMo). Żarna posiadają rekordową średnicę 13 cm.
Napędzane są silnym i niezawodnym silnikiem elektrycznym o mocy 750 W, dzięki któremu młyn z łatwością mieli nawet twarde ziarna, nie zwalniając obrotów pod obciążeniem. Duża pojemność młyna umożliwia wsypanie na raz aż 3 kg ziarna - nie trzeba więc, ciągle dosypywać kolejnych porcji.
Młynek zbożowy Jumbo marki KoMo mieli wszystkie siedem rodzajów ziarna (pszenicę, żyto, owies, jęczmień, kukurydzę, brązowy ryż i proso), a także podgatunki tych zbóż, takie jak orkisz. W Jumbo można także mielić standardowe odmiany kukurydzy. Możesz więc przygotować dowolny rodzaj mąki.
Dzięki płynnej regulacji stopnia grubości zmielonej mąki, możesz uzyskać mąkę dowolnej grubości. Służy do tego dźwignia, którą wystarczy przesunąć wzdłuż skali, która posiada duży zakres stopni mielenia - od najdrobniejszej mąki, aż po gruboziarnistą.
Młyn zbożowy Jumbo posiada solidną, masywną obudowę wykonaną z grubej sklejki bukowej. Jest stabilny i odporny nawet na intensywną eksploatację. Dzięki estetycznemu wyglądowi, młynek ten będzie doskonale pasował do Twojej restauracji czy sklepu ze zdrową żywnością - możesz spokojnie pochwalić się nim swoim Klientom, co wpłynie pozytywnie na ich ocenę Twoich dań i wypieków.
Mimo dużej mocy i szybkości mielenia, młyn do zboża Jumbo nie pracuje głośniej niż mniejsze domowe młynki żarnowe. Projektanci zastosowali szereg rozwiązań (m.in. sprężyny między żarnami, zawieszenie silnika), aby wyciszyć jego pracę. Nie musisz się więc obawiać, że mielenie mąki będzie hałaśliwe.
Niewątpliwą zaletą młyna Jumbo jest jego prostota budowy, a co za tym idzie łatwość obsługi. Użytkowanie młyna nie wymaga żadnych dodatkowych umiejętności - jest intuicyjne i niezwykle proste, dzięki czemu nawet nieprzeszkolony pracownik Twojej restauracji bez żadnego problemu zmieli zboże na dowolną mąkę. Dodatkowe ułatwienie stanowi praktyczny uchwyt na torbę na mąkę zintegrowany z młynem.
Producentem jest niemiecka firma KoMo, która od kilkunastu lat przoduje w konstruowaniu i produkowaniu młynków do zboża. Jej główną zasadą jest utrzymanie wysokich standardów jakości, dlatego też wykorzystuje wyłącznie najlepsze materiały, a jej produkty konstruowane są z wielką uwagą i dokładnością. Założycielami firmy jest dwóch wybitnych konstruktorów - Peter Koidl i Wolfgang Mock, których łączy autentyczna pasja, zaangażowanie i bogate doświadczenie. Od ponad 20 lat zajmują się projektowaniem i opracowywaniem urządzeń do domowego mielenia zboża. Dzięki swojej niezwykłej kreatywności i otwarciu na potrzeby i uwagi Klientów, stale opracowują nowe rozwiązania i projekty, ulepszając swoje młynki. Zwracają uwagę na każdy aspekt - prostotę budowy, łatwość obsługi, niezawodność, estetykę. Możesz być pewien, że zadbali oni o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół Twojego młynka.
Aby dowiedzieć się więcej informacji, zobacz