Trawy orkiszowe z biologicznych upraw zawierają wysoce skuteczne substancje pełne naturalnej energii. Od wieków sok z traw uważany był za środek leczniczy ludzkości. Trawy zawierają wszelkie niezbędne do życia witaminy, mikro- i makroelementy, enzymy, aminokwasy, a także są bogate w błonnik i chlorofil.
Do produkcji różnych produktów z trawy orkiszowej zbiera się młode liście orkiszu jeszcze przed wyrośnięciem źdźbła (w momencie największej zawartości energii i składników odżywczych) i suszy się je natychmiast metodą niskotemperaturową, w temperaturze maksymalnie 38°C. Są one następnie przetwarzanie do proszku i postaci tabletek.
Tak przygotowaną na porcje ekologiczną trawę orkiszowa sprzedaje się na rynku branżowym. Od nasion aż do opakowania produktu końcowego całość procesów jest w pełni zgodna z wymogami ekologicznym rozporządzeniem WE nr 2092/91.
Proszek trawy orkiszowej rozpuszcza się w wodzie natychmiastowo i może być pity przed lub w trakcie posiłków. Łyżeczka proszku, rozpuszczona w soku jabłkowym, mleku migdałowym, sojowym lub ryżowym daje natychmiastowy zastrzyk energii, a przy tym wyśmienicie smakuje. Proszek można również wykorzystać jako „przyprawę” do potraw, dająca im pikantną nutę smakową. Komu smak wydaje się być zbyt niecodzienny, może skorzystać z formy tabletek, które bez najmniejszego problemu można ze sobą zabrać do biura czy też w podróż.
Orkisz jest stałym elementem medycyny Hildegardy (Św. Hildegarda z Bingen). Chwaliła ona jego silne właściwości energetyczne. Orkisz rozgrzewa i wzmacnia system nerwowy.
Produkty z traw zbożowych nie są medykamentami w rozumieniu ustawy o medykamentach. Stanowią one wyłącznie wysokowartościowe produkty żywnościowe, które spełniają istotną rolę w regulowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Osobom o niskiej zawartości substancji witalnych w organizmie trawy zbożowe przywracają siły.
Polecany osobom aktywnym fizycznie, szczególnie sportowcom; uczniowie i studenci potrzebują wiele witamin z grupy B, wapnia, magnezu, i cynku. Składniki te są dla mózgu i układu nerwowego niezbędne.
Analiza.
Składniki odżywcze mągą się wahać, ponieważ jest to produkt naturalny.
W 100g trawy orkiszowej:
Woda 7,8 g
Minerały 5,98 g
Białko 12,9 g
Tłuszczu 3,2 g
Błonnik pokarmowy 40,2 g
Cukier 12,2 g
Węglowodany 29,9 g
KJ / kcal. 845/200
Witaminy w 100 g; w dziennej dawce 6g
Witamina A 2550 μg; 153 μg
Witamina B1 70 μg ; 4,2 μg
Witamina B2 61,2 μg; 1020 μg
Witamina B6 56,4 μg; 940 μg
Witamina B12 0,80 μg; 0,048 μg
Witamina C 112 mg; 6,72 μg
Witamina E 12,8 mg; 0,77 mg
Witamina D <0,05 μg; <0,05 μg
Beta-karoten 15,3 mg; 0,92 mg
Kwas foliowy 469 μg; 28,14 μg
Pierwiastki mineralne w 100 g; w dziennej dawce 6g
Wapń 312 mg; 18,72 mg
Miedź 0,43 mg; 25,8 μg
Żelazo 14,1 mg; 0.85 mg
Potasu 2090 mg; 125,4 mg
Magnez 90,8 mg; 5,45 mg
Mangan 2000 μg; 120 μg
Sód 4,1 mg; 0,25 mg
Selen 0,6 μg ; 10 μg
Cynk 1,6 mg 0,10 mg
Skład:
Proszek: 100% trawy orkiszowej
Tabletki: 99% proszku i 1% z dwutlenku krzemu.
Każda tabletka waży 400 mg.
Stosowanie:
Proszek: 2-3 x dziennie ½ -1 łyżeczka proszku w trawy orkiszowej rozpuścić 150-200ml wody, soku lub mleka (mleko sojowe, ryżowe) i wypić. Proszek można posypać żywność.
Tabletki: 2-3 x dziennie 3-5 tabletek popić dużą ilością płynów.