Młody jęczmień to źródło beta-karotenu, witamin C, E i z grupy B, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Jest znany od wielu wieków. Już w starożytnym Rzymie ten naturalny zastrzyk witamin cieszył się bardzo dużą popularnością.
Młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje sią w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca kwasowo- zasadową równowagę. Jest 2 razy skuteczniejszy niż szpinak, jest całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy które aktywują enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C,E i witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przerobionych produktów spożywczych i faktu, że niektóre nasze pokarmy tracą składniki odżywcze wcześniej, niż dostaną się na stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce w zetknięciu z powietrzem spada do połowy już w ciągu 5 min. Jednak witaminy i inne składniki odżywcze w Młodym Jęczmieniu pozostają prawie nietknięte.
Sproszkowany młody jęczmień nie jest zwykłym suplementem pokrywającym braki witamin w naszej diecie. To znacznie więcej! Szklanka napoju uzyskanego z łyżki sproszkowanego jęczmienia dostarcza nam tyle witamin, minerałów i enzymów co cała główka świeżych brokułów - dlatego tak ważne jest aby mody jęczmień był wysokiej jakości.
NAJWAŻNIEJSZE DZIAŁANIE MŁODEGO JĘCZMIENIA Z POLSKI
- Zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż zwykła pszenica
- Witaminy C, E, B1, B2, B3, B5, B6, K, beta-karoten, kwas foliowy, potas
- Główne aminokwasy: alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolin, seryna, treonina, tyrozyna, walina
- Wapń - wzmacnia kości
- Żelazo - przeciwdziałające powstawaniu anemii
- Magnez - zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów
- Mangan - Zwiększający odporność organizmu
- Cynk i krzem - wzmacniający włosy i paznokcie
- Selen - chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom
- Błonnik - reguluje procesy trawienia, zmniejsza apetyt, oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm
- Chlorofil - bardzo wysoka zawartość chlorofilu, jego skład jest podobny do składu hemoglobiny.
Chlorofil to potężna broń w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła.
- Znakomicie goi rany - to dzięki niemu uszkodzona skóra natarta napojem z jęczmienia szybciej się regeneruje i staje się bardziej delikatna
- Król antyoksydantów - młody jęczmień ma w sobie glikozylisowiteksynę - antyoksydant mocmniejszy o ok.500 razy od witaminy E !
- Młody jęczmień jest bezcenny dla urody. Jego składniki zwalczają choroby skórne między innymi takie jak: trądzik, egzemę, atopowe zapalenie skóry, leukopatię
- Młody jęczmień radzi sobie także z zakwaszeniem organizmu ma silne zasadotwórcze działanie
- Dodatkowo pomaga zapobiec bólom głowy, zaburzeniu snu, chronicznemu zmęczeniu oraz depresji
Jęczmień można stosować jako dodatek do: wszelkiego rodzaju sałatek, napojów odżywczych typu smoothie, odchudzających zup itd. Doda wartości odżywczej praktycznie każdej potrawie, do jakiej go dosypiemy, należy jednak pamiętać, że gorąca woda niszczy wartościowe składniki zawarte w jęczmieniu. W okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego można zwiększać zalecane ilości wyciągu z jęczmienia. Efekt pobudzający powinien się utrzymywać do kilkunastu godzin.
PROPONOWANY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1 łyżeczkę sproszkowanego jęczmienia należy rozpuścić w szklance (200ml) wody lub soku owocowego.
- Bardzo ważnym jest, aby woda nie była gorąca. Zbyt wysoka temperatura wody powoduje utratę witamin oraz unieczynnia enzymy zawartę w młodym jęczmieniu
- Tak przygotowany napój należy spożywać najlepiej 20-30 minut przed posiłkiem. Zaleca się spożywanie 2 szklanek dziennie
100% CZYSTY MŁODY JĘCZMIEŃ - POLSKI